ABD’deki Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Güneş yüzeyindeki şiddetli bir jeomanyetik fırtınayı tespit etti.

NOAA, elektronik cihazlarda ve elektrik şebekelerinde olası kesintilere neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Jeomanyetik fırtınalar, Dünya'nın manyetik alanıyla Güneş rüzgarları arasındaki etkileşim sonucu ortaya çıkar ve GPS gibi teknolojik altyapıları etkileyebilir, hatta radyo frekansları ve uydu operasyonları gibi iletişim sistemlerini de aksatabilir.

GEÇİCİ KESİNTLER YAŞANDI

NASA, Güneş'teki büyük patlamanın fotoğrafını yayınladı. Güneş'te 2017'den bu yana en büyük patlama, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansına (NASA) ait Güneş Dinamikleri Gözlemevi tarafından 15 Aralık 2023'te görüntülenmiş, patlamanın Dünya'daki radyo sinyallerini geçici devre dışı bıraktığı duyurulmuştu. NASA'ya göre, Güneş yüzeyindeki patlamalar, radyo frekansları, elektrik şebekeleri ve navigasyon sinyallerinin yanı sıra uzay araçları ve astronotlar için de risk teşkil edecek güçlü enerji dalgaları oluşturuyor. 

Türkiye’nin önemli astronomlarından Prof. Dr. Ethem Derman TRT Haber'e yaptığı açıklamada “güneş patlaması doğaldır, korkuya gerek yok…” dedi.

Dermanın açıklamaları...

“Geçmişte bazı büyük güneş patlamaları oldu. 1859’da Carrington, 1872’de Chapman-Silverman, 1921’de New York Demiryolu fırtınaları yaşandı. Bu fırtınalar bir takım zararlara sebep oldu. Örneğin kuzey ülkelerinde elektrikler kesildi. Son yılın en büyük patlaması birkaç gün önce oldu ama insanların yaşamında bir değişiklik olmadı. Güneş etkinliği maksimuma çıkıyor ve 2024 yılı ortalarında en yüksek düzeye ulaşacak. Yani daha çok fazla patlama olacak. Büyük patlamalar olursa, çok şiddetli güneş patlamaları meydana gelirse atmosferde sadece kutup bölgesinde değil, daha geniş bir alanda, bizim gibi orta enlemde olan ülkelerde de Aurora (Kuzey Işıkları) izleme imkanı olur. Kutup bölgelerindeki ülkelerde bir etkisi olabilir ama insanların yaşamında büyük bir etkisini beklemiyoruz. İnsanlar komplo teorilerine değil, bilime güvensinler. Günümüzün mühendisliği geçmişe göre çok ileride. En fazla Ozonosfer üzerinde bir radyasyon birikimi olacağı için, kuzey ülkelerinde amatör telsiz iletişimi bir süre etkilenebilir.”

Kaynak: istiklal.com.tr