Ramazan ayını sağlık problemleri yaşamadan atlatmak için
yapılması gerekenleri Hastane Derindere Kardiyoloji Uzmanı Dr.
Reyhan Kahraman Akman’dan öğrendik:
- Kan basıncınız 1-2 ilaçla kontrol edilebiliyorsa hekiminizle
görüşüp kan basıncı kontrolü sağlandıktan sonra oruç
tutabilirsiniz.
- Tansiyonunuzu sabah-akşam düzenli olarak ölçün.
- İftarda mümkün olduğunca az ve yavaş yemek yiyin. Gıdaları çok
iyi çiğneyin. Hafif bir çorba ya da bir salata ile başlayıp bir
süre ara verdikten sonra yemeğe devam edin.
- Tuzu günde 4 gramı (1 silme çay kaşığı tuz 2 gr), geçmeyecek
şekilde ölçülü tüketin.
- Vücut ağırlığınıza göre 1,5-2 litresi su olacak şekilde ayran,
soda, taze sıkılmış meyve suyu içebilirsiniz.
- Fazla kahve ve demli çay içmeyin.
- Sofranızda sosis, salam, sucuk, pastırma, turşu, tuzlu kraker ve
bisküvi gibi tuzlu gıdalara yer vermeyin. Sebze, kurubaklagil ve
protein ağırlıklı beslenin.
- Şerbetli tatlılardan uzak durun. Sütlü ya da meyveli tatlıları
haftada 2 defayı geçmeyecek şekilde tüketin. Börek ve kızartma türü
gıdaları tüketmemeye çalışın.
- Mutlaka sahura kalkın. Günlük kalori miktarınızı sahur dâhil
olmak üzere 3-4’e bölün.