Paris merkezli Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü (FATF) yetkilileri bu ayın başında Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyarette kayda değer ilerleme kaydedildiği belirtildi. Singapur'daki FATF genel kurulunun Haziran ayındaki son toplantısından sonra Türkiye’nin gri listeden çıkarılabileceğine dair sinyal verdi. Peki “Gri liste nedir? Hangi ülkeler gri listede? Türkiye neden gri listede?” İşte araştırılan bu soruların yanıtları…

GRİ LİSTE NEDİR?

Gri listenin anlamı, bir ülkenin uluslararası kredilere sınırlı erişimi olduğu anlamına gelir. Özel olarak, “ülkenin belirlenen stratejik yetersizlikleri, eksiklikleri kararlaştırılan zaman dilimleri içerisinde hızlı bir şekilde çözmeyi taahhüt ettiği ve ekstra kontrollere tabi olduğunu” ifade eder.

HANGİ ÜLKELER GRİ LİSTE?

Gri listeye pek çok dahildir. İşte şu ülkeler gri listede yer alıyor; Arnavutluk, Bahamalar, Barbados, Kamboçya, Gana, İzlanda, Jamaika, Moğolistan, Myanmar, Pakistan, Nikaragua, Panama, Suriye, Uganda, Yemen, Zimbabve, Ürdün, Mali ve Türkiye’de Ekim 2021 tarihinde bu listeye dahil oldu.

TÜRKİYE NEDEN GRİ LİSTEDE?

Türkiye’nin neden gri listede olduğu merak edilen konular arasında yer alıyor. Türkiye daha önce 2011’de gri listeye girmişti ancak 2014 yılında çıkmayı başarmıştı. Girmemek için çok uğraşlar verilmiş olsa da Türkiye yeniden 2021 yılında gri listeye girdi. FATF tarafından Türkiye’nin gri listeye alınmasının nedenleri bulunmaktadır. Onlar ise;

-          Ciddi denetim konularının ele alınmaması,

-          IŞİD ve El Kaide gibi BM tarafından belirlenmiş olan terör örgütleriyle yeteri kadar mücadele verilmemesi,

-          Kara para aklama davaları ile birlikte terörün finansmanı kovuşturmalarının Türkiye’nin ana odak noktası olmaması gösterilen nedenlerdir.

Kaynak: istiklal.com.tr