Terör devleti İsrail'in soykırım saldırılarını sürdürdüğü 467 günün ardından Gazze'de ateşkes ve esir takası konusunda anlaşmaya varıldı.

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, başkent Doha'da yaptığı basın toplantısında Hamas ile İsrail arasındaki ateşkes ve esir takası anlaşması müzakerelerine ilişkin bilgi verdi.

ANLAŞMA 19 OCAK'TA YÜRÜRLÜKTE

Al Sani, esir takası, sürdürülebilir bir sükunetin yeniden sağlanması ve Gazze'de kalıcı ateşkes sağlanması konusunda anlaşmaya varıldığını; Gazze'de ateşkes anlaşmasının uygulanmasının önümüzdeki pazar günü (19 Ocak) başlayacağını ifade etti.

BM ATEŞKESTEN MEMNUN

Gazze Şeridi’nde ateşkesin sağlanmasının ardından BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, açıklamada bulundu. Guterres, anlaşmanın taraflarına, taahhütlerini yerine getirme ve anlaşmanın tam olarak uygulanmasını sağlama çağrısında bulundu. Çatışmanın başlangıcından itibaren derhal ateşkes sağlanması ve tüm rehinelerin koşulsuz serbest bırakılması için mücadele ettiğini belirten Guterres, "Önceliğimiz, bu çatışmanın yol açtığı muazzam acıları hafifletmek olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Guterres, bu süreçte Birleşmiş Milletler’in anlaşmanın uygulanmasını desteklemek ve insani yardım ulaştırmak için hazır olduğunu söyledi.

"KALICI BARIŞ İÇİN FİLİSTİN'İN BİRLİĞİ ELZEMDİR"

BM Genel Sekretesi Guterres anlaşmayı "kritik bir ilk adım" olarak değerlendirerek işgal altındaki Filistin topraklarının birliği ve bütünlüğünün korunmasının önemine değindi. Filistinli ve İsrailli tarafları, iki devletli çözüm temelinde müzakere edilebilir bir barışa ulaşmak için bu fırsatı değerlendirmeye çağıran Guterres, "Uluslararası hukuk ve BM kararları doğrultusunda, İsrail ve Filistin’in barış ve güvenlik içinde yan yana yaşayacağı bir çözüm tek yoldur" ifadelerini kullandı. Guterres, iki halkın arzularının ancak uygulanabilir bir iki devletli çözümle yerine getirilebileceğini vurguladı.

“ORTA DOĞU'NUN YENİDEN ŞEKİLLENMESİNE TANIKLIK EDİYORUZ"

Dünya genelinde çatışmaların çoğaldığını, daha karmaşık ve ölümcül hale geldiğini söyleyen Guterres, derinleşen jeopolitik bölünmeler ve güvensizliğin de yangını körüklediğini dile getirdi.

Guterres, nükleer tehdidin son yılların en yüksek seviyesine geldiğini, insan haklarına yönelik saldırıların sürdüğünü, "cezasız kalma" durumunun yaygınlaştığını ve uluslararası hukuk, uluslararası insancıl hukuk ile BM Şartı'na yönelik sistematik ihlallerin sürdüğünü ifade etti.

"İNSANİ DURUM FELAKET DÜZEYİNDE"

Gazze'deki insani durumun felaket seviyesinde olduğunun altını çizen Guterres, taraflara, sivillere hızlı, güvenli ve etkili bir şekilde insani yardım ulaştırılmasını sağlama çağrısında bulundu. Guterres, “Bu ateşkes, Gazze'ye yardım ulaştırılmasının önündeki güvenlik ve siyasi engelleri kaldırmalı, hayat kurtaran yardımların önemli ölçüde artırılmasını sağlamalıdır” dedi.

BM'nin karşılaştığı zorlukların farkında olduğunu belirten Guterres, insani yardımların artırılması için özel sektör ve diğer insani yardım aktörlerinin de katkılarını beklediğini ifade etti.

Gazze'de derhal ateşkes ilan edilmesi, esirlerin koşulsuz serbest bırakılması ve sivillerin korunması ile hayat kurtaran yardımların ulaştırılması için sürekli çağrıda bulunduklarını anımsatan Guterres, çatışmalarda hayatını kaybeden siviller, BM personeli ve insani yardım çalışanları için derin üzüntü duyduğunu belirterek bu trajedinin bölgeye barış ve istikrar getirme çabalarının önemini daha da artırdığını belirtti. 

Kaynak: İHA