Le Monde gazetesinde yer alan habere göre, Fransız Deniz Kuvvetleri personeli, popüler fitness uygulaması Strava üzerinden gizli askeri bilgileri istek dışı ifşa etti. Olaydan haberdar olduğunda ise çok geçti. 

Strava adlı uygulama, denizaltı devriye rotalarından, nükleer balistik füze denizaltılarının hareket saatlerine kadar birçok önemli bilgiyi kamuya ifşa etti.

Fransız Deniz Kuvvetleri, popüler egzersiz uygulaması Strava vasıtasıyla gizli askeri bilgilerin yanlışlıkla paylaşılması neticesinde büyük bir güvenlik skandalı ile yüz yüze geldi.

Fransa, Afrika'da siyasi nüfuzunu da kaybediyor Fransa, Afrika'da siyasi nüfuzunu da kaybediyor

FARKINDA OLMADAN SIZINTI

Strava, genellikle bireylerin egzersizlerini takip etmek amacıyla kullandığı bir platform olarak adını duyursa da, bu uygulama Fransız Deniz Kuvvetleri için büyük bir güvenlik açığını ortaya koydu. 

Uygulamam GPS verilerini kullanarak, askeri personelin kişisel antrenman bilgilerini kaydetmesi neticesinde, gizli askeri tatbikatlar ve nükleer denizaltıların güzergah bilgilerini ele geçirdi. 

Le Monde gazetesinde yer alan haberde; Long adacağının bilgileri, egzersiz uygulaması üzerinden sızdıırıldı.  "StravaLeaks" adı verilen skandaldaki denizaltı personeli, yanlışlıkla gerçekleştirdikleri paylaşımlarla üçüncü nesil nükleer balistik füze deniz altısı (SNLE) devriye noktalarının, değişim vakitlerini  adacığın güzergahı gibi önemli bilgileri ele geçirdi. 

SIZINTININ KAYNAĞI AKILLI SAATLER Mİ?

Fransız Donanması, uygulamanın askeri gizlilik için büyük bir tehdit olduğunu kabul etti. 
Akıllı saatlerin göz ardı edilmesinin güvenlik zaafiyetine neden olduğunu açıkladı. 

Üst düzey güvenlik kontrollerinden geçtikten sonra bile, personelin akıllı saatlerinin internet erişimine bağlı olarak verileri paylaşması, önemli akseri bilgilerin sızmasına sebep oldu.

Mürettebat üyelerinin, Strava uygulamasında gerçek adları üzerinden paylaşımlarda bulunması, kimliklerinin ifşa olmasına neden oldu. 
Haberde, birçok personel kamuya açık profiller açarak, devriye saatlerini ve güzergahlarını paylaştı.
Yaşanan bu durum, ulusal güvenliği tehdit eden bir sızıntıya neden oldu. 

Ancak yetkililer, gizli verilerin yanlışlıkla yayımlanmasının ciddi bir ihmal olduğunu belirtti.

Fransa, İngiltere ile resmi temasta bulundu Fransa, İngiltere ile resmi temasta bulundu

BU OLAY İLK DEĞİİL

Avustralya Savunma Kuvvetleri personelinin, rotalarında gizli askeri üslerin bulunması nedeniyle fitness uygulamalarını kullanmaları yasaklama yoluna gitmöişti. 

Koşucuların ve bisikletçilerin egzersizlerini uydu navigasyonuyla takip edebildiği sosyal ağ Strava, dünya çapındaki kullanıcılarının aktivitelerini gösteren bir ısı haritası yayınlamış bu da büyük tartışmaları da beraberinde getirmişti. 

Editör: Zafer ÇEBİ