Filistin hükümeti, Ramallah'taki olağan haftalık oturumda Gazze Şeridi'nin yeniden imarı için güncellenmiş planı açıkladı. Yapılan yazılı açıklamada, yeniden imar planının iki aşamadan oluştuğu belirtildi. İlk aşamanın, ateşkesten bu yana başlayan acil müdahaleleri kapsadığı ve 3 yıl süreceği ifade edildi. Bu ilk aşamanın maliyetinin yaklaşık 20 milyar dolar olduğu kaydedildi.

ACİL MÜDAHALELER VE EKONOMİK İLERLEME HEDEFİ

Yardım ve geçici barınma alanlarındaki acil müdahalelerle, zorla yerinden edilen Filistinlilere temel hizmetler sağlanacak. Ayrıca, geçici barınmanın verimliliği artırılacak ve çeşitli alanlarda ekonomik üretim ilerletilecek. İkinci aşama, yeniden imara odaklanacak ve birkaç yıl sürebilecek. Bu aşamanın başlangıç maliyetinin yaklaşık 33 milyar dolar olacağı öngörülüyor.

Hükümet ayrıca daha fazla barınma merkezi kurulması; gerekli hizmetlerin sağlanması ve zorla yerinden edilme planlarının reddedilmesi dahil olmak üzere Gazze'deki Filistinlilere yardım sağlamak için sahadaki çalışmaların sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

GAZZE'DE YENİDEN İMARA YÖNELİK  ÇALIŞMALAR

Filistin Kalkınma ve Yardım Bakanlıkları, Gazze'de 19 bin çadır temin edilmesi için ortaklarıyla işbirliği yaparak çalışmalarına devam ediyor. Aynı zamanda, bölgede yaklaşık 40 bin ton molozun kaldırılması ve 1,5 milyondan fazla vatandaşa gıda paketlerinin dağıtılması için faaliyetlerini sürdürüyor. Filistin hükümeti, Mısır ve diğer dost Arap ülkelerinin, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin zorla yerinden edilmeden bölgenin yeniden inşa edilmesi için destek verme çabalarını vurguladı

FİLİSTİN HÜKÜMETİNDEN GAZZE'DEKİ DURUM AÇIKLAMASI

Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa, Avrupa Parlamentosu'nun Sosyalistler ve Demokratlar Grubu (S&D) Başkanı Iratxe Garcia Perez başkanlığındaki AP heyetiyle bir araya geldi. Görüşmede, Filistin hükümetinin Gazze Şeridi'nde önceliğinin geçici barınma sağlanması, temel hizmetlerin yeniden sağlanması ve altyapının hazırlanması olduğu ifade edildi.

İSRAİL'İN BİRLEŞİK SALDIRILARININ ETKİLERİ

Başbakan Mustafa, İsrail'in Batı Şeria'daki mülteci kamplarına, köylere, beldelere ve kentlere yönelik saldırılarının devam ettiğine dikkat çekti. 40 binden fazla Filistinli zorla yerinden edilirken, evler, tesisler ve altyapı yok edildi. Ayrıca, İsrail'in Filistin topraklarını işgal etme saldırılarının arttığı, ulaşım ve hareketi engellemek için 900'den fazla kontrol noktasının kurulduğu belirtildi. Filistin vergi gelirlerinin kesintisi de devam ediyor.

İSRAİL'İN GAZZE'DEKİ SALDIRILARI VE 7 EKİM SONRASI 

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 17 bin 881'i çocuk, 12 bin 316'sı kadın olmak üzere 48 bin 271 Filistinli öldü, 111 bin 693 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip edildi.

İsrail'in altyapıyı, hastaneleri ve yerinden edilen Filistinlilerin barındığı okulları da hedef alan saldırılarında nüfusu 2,3 milyon olan Gazze'de yaklaşık 2 milyon kişi yerinden edildi.

Bölgeye insani yardım girişinin uzun süre engellenmesi, hastanelerin hizmet dışı kalması, çadırların dahi İsrail ordusunca hedef alınması sebebiyle Gazze halkı ciddi miktarda insani yardıma ihtiyaç duyuyor.

İsrail'in 15 ayı aşkın süre devam eden saldırıların ardından Hamas ile arasında varılan ateşkes ve esir takası anlaşması 19 Ocak Pazar günü TSİ 12.15'te yürürlüğe girmişti.

Kaynak: AA