Daha önce bahsettiğim ağustos ayı yıllık izinde yaptığım Erzurum seyahati konusuyla alakalı yazıma devam ediyorum. Erzurum kent merkezinde tarihi yapıların önünü etrafını açma çalışmaları olumludur.
Daha önce bahsettiğim ağustos ayı yıllık izinde yaptığım Erzurum seyahati konusuyla alakalı yazıma devam ediyorum.Erzurum kent merkezinde tarihi yapıların önünü etrafını açma çalışmaları olumludur.Tarihi şehir ortaya çıkmış.Kale restarasyonu devam ediyor.Girişin üctetli olmasına sevindim.Çünkü işi gücü olmayan serserilerin , madde bağımlılarının yuvalandığı bir yer olmaması lazım.Şimdi en azından bir güvenliği var.Ve içeri giren çıkan belli.Saat kulesine çıktık . 1877 yılında yapılan saat hala çalışıyor. Kuleden şehir manzarası kusursuz.Merdivenler baya dik ama olsun.Elimden geldiğince tarihi camileri ve hazirelerini ziyaret etmeye çalıştım.Kurşunlu camide enteresan bir durumla karşılaştım 300 küsür yıllık bir yapı.Şadırvanın olduğu kısımda muhtemelen su yollarında bir kaçak var .Çok miktarda su muslukların üzerinden yapının altından sızarak boşa akıyor.Arıza ne zamandan beri var bilmiyorum.Ama bu tarihi yapıya zarar verir .Su aşındırıcıdır.Bu durumdan kimse rahatsız olmuyor mu ? Neden arıza giderilmemiş ?
Beni en çok etkileyen yapılardan biride Büyük Kiretmitlik tabyası oldu.Yapı iyi durumda sayılır.Fakat sahipsiz.Bakımsız.İçerisi ve çevresi çöp içerisinde.Makale altına birkaç fotoğraf ekleyeceğim.Daha evvel sosyal medyada tabya içinde ve dış kısımda çektiğim videoları paylaşmıştım.Takip edenler hatırlayacaktır.Tabya Atlama kulelerinin çok yakınında.Orasıda bakımsız kaderine terk edilmiş.Kule kaplamalarında dökülmeler gördüm. 2017 Yılında yeni yapılmış kulelerin önündeki pistler toprak kayması sonucu parçalanarak kendi kendine yıkılmış .Sonradan yeniden yapılmıştı.Herhangi bir soruşturma açıldımı bilmiyorum. Bölgedeki tesislerin inşasına yaklaşık 600 milyon lira harcanmıştı.
Merkezde Erzurum' un anıtsal sembollerinden 3 kümbetleri ziyaret ettim .Kümbetlerin mezar odalarının pencerelerinden içeri giren çöpler var.Belediyenin buraları hergün temizlemesi lazım.Benim önerim kümbetlerin üst kısmına kırmızı yada yeşil renkte halıyla kaplanması.Daha temiz görünür.
Erzurum ucuz bir kent herkes gidip ziyaret etmeli.Konaklama yeme içme çok ucuz.Ulu cami ,3 kümbetler,Çifte minareli medrese ,Yakutiye medresesi,Atatürk evi,Tabyalar Şehitlikler ,kale ve saat kulesi mutlaka gezilip görülmeli.Erzurum' da kaldığım süre içinde bilgilerinden istifade ettiğim Teyzemin oğlu Fahri Şahin' e eşine, oğlu Rıdvan' a , Teyzeme , Ayhan abime gene teyzemin oğlu Akın Şahin ' e,teyzemin oğlu Ahmet Şahin ' e beni köyde ağırlayan gene teyzemin oğulları Hakan ve Bülent Şahin' e çok teşekkür ederim .Facebook tan tanıştığımız Resul Taber ' e nazik çay daveti için çok teşekkür ederim .Beraber gezdiğimiz arkadaşım Mehmet Akif beyede çok teşekkür ederim.
New York Metropolitan müzesinde sergilenen ve Kanuni Sultan Süleyman' a ait olduğu iddasıyla sergilenen kılıcın Türkiye' ye iade edilmesi süreci için cimere dilekçe yazmıştım .Dilekçe kabul edilmiş .Kültür bakanlığına havale edilmiş .Bakalım ne olacak sonuç.Kılıç 1930 lu yıllarda müze envanterine girmiş.Aynı müzede Osmanlı dönemi çok sayıda meteryal var.New york 'a gidenler mutlaka ziyaret etmeli.
Geçen Pazar Bursa Nilüfer antika pazarında ilginç bazı fotoğraflara rasladım.Fotoğrafların hariciye diplomatına ait olduğunu görür görmez anladım.3 adet paspartulu devasa fotoğrafların altında Manhattan - Brooklyn yazıyordu .En büyük olan smokin giymiş tek adam diğerlerinde hanımı ile son resimde ise hanımı ve çocuğu ile stüdyoda resim çekilmişler. Ama ne resimler tam bir sanat eseri .Eskiden sanat varmış. Hakikaten tablo diye as duvara. Satıcı 3 resime 400 lira çekti .Ben 200 lira teklif ettim .Fazla paramda yoktu açıkçası.Satıcı 250 ye kendim aldım dedi .Anlaşamadık.
Fotoğrafdaki adam kimdi biliyormusunuz.New York un 3. Türkiye başkonsolosu Hasan Basri Bey .Hasan bey 1.10.1929-18.11.1933 tarihleri arasında görev yapmış.New York başkonsolosluğu 1925 yılında kurulmuş.Dile kolay 95 sene olmuş kurulalı.Zaman zaman böyle önemli resim ve belgeler çıkıyor.Ama işte işçi maaşıyla herşeyi alamıyorsunuz.Resimleri maalesef alamadık.Nasip değilmiş.Bu hikayeyide sizinle paylaşayım dedim.
Erzurum Büyük Kiremitlik tabyası çöp içinde .Erzurum' da 20 civarı böyle tabya var.
Büyük Kiremitlik tabyası pislik içinde
Tabya içindeki odalardan biri.Kimbilir bu vatanı savunan askerler bu tabyalar içinde neler çektiler.İçerde ateş yakılmış .Berduşların barınağı haline gelmiş.
Erzurum' da sembol yapılardan üç kümbetlerden birinin mezar odası penceresi.Belediye buraları hergün denetleyip temizlemeli.