Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Ermenek Barajı ve Hidroelektrik Santrali'ne ilişkin bir bilgilendirme yaptı.
Yapılan açıklamada, Yusufeli ve Deriner barajlarının ardından Türkiye'nin 218 metre yüksekliğiyle en büyük üçüncü barajı olan Ermenek Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin, 27 Aralık 2009 tarihinde faaliyete geçtiği belirtildi. Hidroelektrik enerji üretimi amacıyla tasarlanan barajın, 309 megavat kurulu gücündeki santralinin yılda 1 milyar 187 milyon kilovatsaat elektrik üretebildiği ifade edildi.
Açıklamada ayrıca, 10 Ağustos 2009'da su tutmaya başlayan Ermenek Barajı rezervuarının yaklaşık 4,5 milyar metreküp su depolama kapasitesine sahip olduğu ve maksimum su seviyesinde 61,5 kilometrekarelik bir göl alanı oluşturduğu vurgulandı. Bu özellikleriyle baraj, su depolama bakımından Türkiye'nin en büyük yedinci barajı konumunda bulunuyor.
EKONOMİYE VE ÇEVREYE KATKISI
Ermenek Barajı'nın açılışı, İstanbul Haliç Kongre ve Kültür Merkezi'nde, dönemin Başbakanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yapılan toplu törenle gerçekleştirilmişti. Santralin bugüne kadar ürettiği yaklaşık 11 milyar kilovatsaat elektrikle milli ekonomiye 30 milyar lira civarında bir katkı sağladığı kaydedildi.
Temiz enerji üretimiyle karbon salınımını önlediği belirtilen barajın, aynı zamanda akış aşağısında bulunan Gezende Barajı'na gelen su akışını düzenlediği ve bu sayede enerji üretimini desteklediği aktarıldı.
80 katlı bir gökdelene denk yüksekliğiyle Göksu Vadisi'nde yer alan Ermenek Barajı, aynı zamanda bölgeye turizm, balıkçılık ve göl taşımacılığı gibi çeşitli ekonomik faaliyetler kazandırıyor. Barajın üzerindeki yol ise Ermenek ilçesi ile Kazancı Beldesi arasında bir köprü görevi görerek geçiş imkanı sağlıyor.
TEKNİK ÖZELLİKLERİ
Son derece dar ve derin bir vadide inşa edilen Ermenek Barajı, tabanda 5 metreye kadar daralan yapısıyla dikkat çekiyor. İnşaat sırasında uygulanan hassas enjeksiyon ve tahkimat çalışmaları, projenin Türkiye'nin en karmaşık baraj projelerinden biri olarak tanımlanmasına neden oldu.
Barajın dikkat çekici bir diğer özelliği ise dolusavak sistemidir. Açıklamada, dar vadinin her iki yamacına inşa edilen ve çapı 6 metre olan 448 ve 471 metrelik dolusavak tünellerinin, fazla suyu nehir yatağına tahliye edecek şekilde tasarlandığı belirtildi.