El sanatları ile ilgili bilinen eski halı, kilim, el yazması eserler, fosiller, minyatür levhalar, el yazması Hilye-i Şerifler, el yazması Kur'an-ı Kerim ve antika eşyalar gibi eserleri elli yıldır toplayan Arvas, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından kayıtlı olduğunu ifade ettiği bu nadide eserleri ehil kurum, birim ve şahıslara ulaştırmak için müzayede düzenleme kararı aldığını açıkladı.
“Bendeki el yazmaları kitaplar, Türkiye'deki meslektaşlarımın hiçbirinde yok”
Topladığı eserlerin Türkiye'de hiçbir meslektaşında bulunmadığını ifade eden Ataullah Arvas, “Gerek aileden kalma gerekse 50 yıllık bir emeğin sonucu olarak biriktirdiğim kitapları ikiye ayırdım. El yazmalar ve baskılar olarak bu ayrımı yaptım. Baskıları da kendi arasında ikiye ayırdım. Onları da müteferrika ve burak baskılar olarak bir de normal çeşitli matbaalarda basılan Osmanlıca, Arapça ve Farsça eserler olarak ayırdım. Uzun yıllar bu eserleri biriktirdikten sonra bir şekilde bakımlarının zorluğu ve güçlüğünü yaşayınca bunları ehil ellere ulaştırmak için bir müzayede kararı aldım. Bunun için de önce el yazmaları eserleri müzayedeye koyuyorum. Bilahare müteferrika ve burak baskıları da ayrı müzayedeye koymak istiyorum. Çünkü elimde çok fazla var. Bendeki el yazmaları kitaplar, Türkiye'deki meslektaşlarımın hiçbirinde yok. En büyük koleksiyon bende. Bu eserler çeşitli müzayedelere kayıt edilmiş kültür varlıklarıdır. Bunları İstanbul'da Bankcosta Auction müzayede evinde kıymetini bilen kuruluş, birim ve şahıslara ulaştırmak için uğraşıyorum”.
“Çok çeşitli yıllara ait eski ve değerli kitaplar elimde mevcut. Aralarında fıkıh, kelam, tasavvuf gibi birçok konuda astronomiden tıpa, tıptan hukuka kadar her konuda kitap var. Baskı eserlerden bir miktarını da yapacağım el yazması kitap müzayedesinde de sergileyeceğim. Hepsini göstermem mümkün değil çünkü bine yakın baskı, el yazması olarak da 400 kitap var. Bu kadar kitabı tek müzayedeye koymak büyük uğraşı gerektiriyor. Bu müzayedede el yazmalarının hepsini koyacağım, baskılardan da seçmece 50-60 eser koymayı düşünüyorum. Bu müzayededen sonra neticeye göre bir müzayede daha yapabilirim. İstanbul'da daha önce levhalarla ilgili birkaç sergi yaptım. Onlarda çok başarılı olduk. Şimdi de ilk kez müzayede ile bu işi değerlendirmek istiyorum” ifadelerini kullandı.