Guatemala İçişleri Bakanı Francisco Jimenez, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Meksika’nın Chiapas kentinde yakalanan Guatemalalı Baldomero Samayoa Recinos'un kendilerine teslim edildiğini aktardı.
Samayoa'nın, Meksika sınırında bulunan Guatemala eyaleti Huehuetenango'da kokain ticareti yapan "Los Huistas" kartelinin liderlerinden biri olduğunu belirten Jimenez, uyuşturucu kaçakçılarına ciddi bir darbe vurulduğunu aktardı.
Jimenez, operasyonun Meksika'da, ABD, Meksika ve Guatemala makamlarının işbirliğiyle düzenlendiğine, Samayoa'nın ABD'de en çok aranan uyuşturucu kaçakçılarından biri olduğuna vurgu yaptı.
Guatemala'nın kuzeyinde çeşitli suçlara karıştığı ve bölgedeki siyasetçilerle bağlantılı olduğu iddia edilen Los Huistas karteli, 2012'den bu yana ABD Hazine Bakanlığının yaptırımlarıyla karşı karşıya bulunuyor.