Azerbaycan Havayolları'na ait yolcu uçağı, dün acil iniş sırasında Kazakistan'ın Aktau kenti yakınlarında düşmesi sonrasında uçağın düşüş nedeni araştırılmaya başlandı. Olay sonrası ilk açılamalarda
uçağın sis nedeniyle düşmüş olabiliceği iddia edildi. Uçağın düşmeden önce de Hazar Denizi üzerinde acil durum sinyali gönderdiği kaydedildi.
Kazanın ardından başlatılan soruşturmada ilk belirlemelere göre uçağın kuş sürüsüne çarptıktan sonra acil iniş kararı aldığı kaydedildi. Kazak yetkililer, kazada 38 kişinin hayatını kaybettiğini, 29 kişinin de kurtulduğunu atardı.
TARTIŞMALI GÖRÜNTÜLER
Uçağın enkazından çekilen ve sosyal medyada paylaşılan görüntüler tartışmaların odağı oldu. Uçağın dışında ve iç kısmında görülen delikler, uçağa ateş açıldığı iddialarını gündeme taşıdı.
Ukrayna'dan gelen bir açıklama ise uçağın Rus hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğünü yönündeydi ve bu iddia adeta bomba etkisi yaptı.Uçağın Rusya'ya ait bir karadan havaya Pantsir S1 füzesi tarafından vurulma ihtimali de gündeme geldi.
Uçağın dış gövdesinde bulunan deliklerin, füzenin patlaması sonrası şarapnel parçalarına ait olduğu da iddia edildi. Rus askeri blog yazarı Yuriy Podolyaka konuyla ilgili olarak Telegram kanalında şunları yazdı:
"Bugün Kazakistan'ın Aktau kenti yakınlarında düşen ve 33 kişinin ölümüne yol açan Azerbaycan'a ait Embraer 190 tipi uçağın aldığı hasar, uçağın hava savunma füze sistemi (SAM) tarafından yanlışlıkla vurulmuş olabileceğini düşündürmektedir."
Diğer taraftan uçağı karakutusu bulundu. Azeri yetkililer son derece kapsamlı bir soruşturma başlattığını duyurdu.
SABIKALI RUS FÜZELERİ
Ukrayna tarafından dile getirilen bu iddialar, 2014 yılında Rus füzesi tarafından vurulan bir sivil uçağı tekrar gündeme taşıdı. Yaşanan bu olayda, Malezya Havayolları'na ait uçak soruşturma sonuçlarına göre bir Rus füzesi tarafından vurulmuş, 283 yolcu ve 15 mürettebat hayatını kaybetmişti.
PANTSİR-S1 SAVUNMA SİSTEMİ NEDİR?
1994 yılında tasarlanan Pantsir-S1’in üretimine 2008 yılında başlandı.
Karadan havaya savunma amaçlı kullanılan Pantsir-S1, üç mürettebatla hizmet veriyor.
Pantsir S1’in modifiye edilmiş versiyonu Pantsir-S1M, 2019 yılından itibaren Suriye’de kullanılmaya başlandı.
40 hedefi aynı anda takip edebilen sistem, 30 kilometreye kadar menzile sahip.
Pantsir S1’de füzelerin yanı sıra iki adet çift 2A38M 30 mm otomatik top da kullanılabiliyor.