Yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla dolandırıcılar, internet siteleri ve uygulamalar üzerinden faaliyetlerine devam ediyor. Özellikle yemek siparişi veren öğrencileri hedef alan dolandırıcılar, sipariş vermeyen öğrencilere "Size bir kod gönderdik. Bu kodu bize iletin, yemek siparişinizi iptal edelim" şeklinde mesajlar göndererek 'yanlışlık' izlenimiyle iletişime geçiyor. Bu şekilde öğrencileri tuzağa düşürmeye çalışıyorlar.

“KODU BİZE VERMENİZ YETERLİ DİYORLAR VE KODU VERDİĞİNİZ ANDA DOLANDIRICILIK YAŞANIYOR”

Dolandırıcıların yöntemini anlatan avukat Asiye Tuğçe Çakır, "Bu durum son günlerde vatandaşlarımızın sıklıkla başına gelmektedir. Herhangi bir yemek siparişi verdiğiniz uygulamadan aradıklarında, 'Yemek siparişi vermişsiniz' diyorlar. Siz 'Benim böyle bir siparişim yok' dediğinizde ise iptal için numaranıza gönderdikleri kodu vermeniz gerektiğini belirtiyorlar. Bu kodu verdiğiniz anda sizden para çekimi yapabiliyorlar" şeklinde uyarıda bulundu.

DOLANDIRICILAR ÖĞRENCİLERİ TERCİH EDİYOR

Dolandırıcıların yöntemlerinden korunma yollarını anlatan Çakır, “Son zamanlarda bilişim sistemleri kullanılarak vatandaşların dolandırılması arttı. Özellikle öğrencilerin okul dönemiyle birlikte yemek siparişlerinin çoğalması, dolandırıcıları bu yönteme yönlendirdi. Kendinizi korumanın en etkili yolu, bu şekilde arayanlara itibar etmemektir. Ayrıca, gelen kodun kaynağını kontrol etmelisiniz. Sipariş vermediğinizi aile bireylerinizle veya arkadaşlarınızla konuşarak teyit edebilir, gerekirse kullandığınız uygulamanın yöneticileriyle iletişime geçerek bu durumlardan kolaylıkla korunabilirsiniz” dedi.

 "PARANIN NEREDEN GELDİĞİNİ BİLMİYORSANIZ, EN YAKIN KOLLUK KUVVETİNE BAŞVURMANIZDA FAYDA OLACAKTIR"

Bir dolandırıcılık olayı yaşanması durumunda yapılması gerekenleri anlatan Çakır, “İlk olarak adliyeye veya en yakın karakola başvurmalısınız. Ancak, en yakın kolluk kuvvetine başvurarak dosyanın bir an önce açılmasını ve soruşturmanın başlatılmasını tavsiye ederiz. Dolandırıcılar, sicillerinin kabarıklaşmasının ardından yeni yöntemler geliştirmeye başladılar. Temiz sicilli vatandaşlara komisyon karşılığında bilgilerini alıp, parayı onların hesaplarına göndermeleri için teklif ediyorlar. Bu aracı kişilere de komisyon vererek parayı oradan çekiyorlar. Bu nedenle vatandaşlarımızdan isteğimiz, ne iş yaptığını bilmediğiniz ve nereden para geleceğini kestiremediğiniz kişilerle IBAN bilgilerinizi paylaşmamanız. Eğer hesabınıza gelen paranın kaynağını bilmiyorsanız, en yakın kolluk kuvvetine veya başsavcılığa başvurmanızda fayda var. Bu durumu belirten bir dilekçeyle soruşturma açılmasını sağlayarak kendinizi koruyabilirsiniz” dedi.

Zaman zaman dolandırıcıların mesajlarının kendisine geldiğini anlatan Fatih Olgunçelik ise, “Bir süre önce benzer mesajlar aldım. Kargo veya yemek siparişi olarak gelen mesajları okumadan siliyorum. Arkadaşlarıma da bunu tavsiye ediyorum. Bu mesajların dolandırıcılık içerdiğini duydum, bu yüzden açmıyorum” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA