Suriye'de son günlerde artan gerilimin ardından Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın da diplomasi trafiği hızlandı. Bakan Fidan, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ve ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile telefonda görüştü, bugün ise İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile bir araya geldi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Bakan Fidan'ın açıklamalarından önemli satırbaşları...
Türkiye ve İran teröre karşı ortak iş birliği içinde olmaya devam edecek. Türkiye ve İran teröre karşı bir. Hem PKK'ya hem de uzantılarına karşı net politika izleniyor.
SURİYE MESAJI: TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ DESTEKLİYORUZ
Görüşmede Suriye'deki gelişmeleri gözden geçirdik. Astana süreci sahadaki yoğun çatışmaların durmasını sağlamıştı.
Geldiğimiz noktada çatışmaların tekrar başlamasının sebebi Suriye rejiminin 13 yıllık sorunları çözmemiş olması.
Son gelişmeler, Şam'ın kendi halkıyla ve meşru muhalefetle uzlaşı sağlaması gerektiğini bir kez daha gösteriyor.
"YAŞANANLAR DIŞ MÜDAHALEYE BAĞLANAMAZ"
Suriye'deki olayları herhangi bir dış müdahaleyle açıklamaya çalışmak bu aşamada yanlış olacaktır.
Suriye'nin toprak bütünlüğünü desteklemeye devam edeceğiz.
Esad rejimi siyasi sürece girmedi. Suriye'de 13 yıldır çözülmeyen sorunlar var.
"TÜRKİYE TERÖRİSTLERE ASLA GEÇİT VERMEYECEK"
Biz Suriye'nin toprak bütünlüğünü her zaman destekledik ve desteklemeye devam edeceğiz. Türkiye istikrarsızlık ortamından medet uman teröristlere asla geçit vermeyecektir. Suriye'deki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Terörü noktasında yok edeceğiz.
Son gelişmeler, Şam'ın kendi halkıyla ve meşru muhalefetle uzlaşı sağlaması gerektiğini bir kez daha gösteriyor. Türkiye ve İran'ın çabası Suriye için hayati önem taşımaktadır.
DİPLOMASİ TRAFİĞİ
Son 48 saatte Suriye ile ilgili mevkidaşlarımızla görüşmelerimizi sağladık. Bölgesel ve uluslararası aktörleri bir arada tutmak çok önemli. Geçmişteki acı olaylara baktığımızda görmek istemediğimiz durumlar var. İç savaşın devam etmesini, şehirlerin bombalarla yıkılmasını, insanların yerlerinden edilmesini istemiyoruz. İnsanların tekrar evlerine dönmesini, mülteci akımının tersine dönmesi önemli. Terör örgütlerinin tekrar fırsat kazanmaması önemli. Rejim ile diyalog kanallarının açılması da önem arz ediyor.
"ÇATIŞMALAR SİYONİST PLAN"
Daha sonra sözü alan İran Dışişleri Bakanı Arakçi şunları söyledi:
"Uluslararası toplumun Gazze'nin durumunu ele alması gerekir. Bölgedeki sorunların kökeninin dış müdahaleler olduğuna inanıyoruz. Edindiğimiz bilgilere göre Suriye'de terör faaliyeti gösteren grupların İsrail ve ABD ile bağı bulunmakta. Bu gruplar Suriye'de güvensizlik ortamı yaratmaya teşvik edildi.
Suriye'deki grupların yeniden aktive edilmesi ve Halep'e saldırmaları endişe vericidir. Böyle bir tehlike komşu devletleri de etkileyecektir.
Astana sürecinin korunması hususunda ortak bir iki ülke ortak perspektife sahiptir. Suriye'nin istikrarsızlaşmasının sonuçlarını tüm bölge ülkeleri görecek. Bu proje bize göre bir siyonist projesi. Kimse bu siyonistlerin rolünü göz ardı etmemeli. Bizler komşu ülkeler olarak hızlı ve etkili girişimlerle Suriye'nin istikrarsızlaştırılmasını engellemeliyiz. Bizim Suriye hükümetine desteğimiz kesindir. Bugüne kadar nasıl ki yanlarında durduysak yine yanlarında durmaya devam edeceğiz.
İki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler olumlu seyrediyor. Bakan Fidan'la istişarelerimiz net ve yapıcı. Fikir ayrılıklarımız olabilir ancak istişarelerimiz yakındır. İşbirliğimizi geliştireceğiz."