Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brezilya'daki G20 Liderler Zirvesi kapsamında "Sosyal Kapsayıcılık ile Açlık ve Yoksullukla Mücadele" oturumunda yaptığı konuşmada, dünya genelinde her 10 kişiden birinin açlıkla mücadele ettiğine dikkat çekti. Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda 9 yıl önce kabul edilen "2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri"ne ulaşma yolundaki çabaların beklenen sonuçları henüz veremediğini belirtti. Türkiye'nin ise dünyanın neresinde olursa olsun ihtiyaç sahiplerine yardım etmeyi görev kabul eden bir geleneğin temsilcisi olduğunu vurguladı.
DÜNYANIN EN HAMİYETPERVER ÜLKELERİ
"Komşusu açken tok yatmamayı" kendisine şiar edinen milletin, 2015'ten bu yana milli gelirinin yaklaşık yüzde 1'ini insani yardımlara ayırarak "dünyanın en hamiyetperver ülkeleri" arasında yer aldığını ifade eden Erdoğan, Brezilya Dönem Başkanlığı'nın "Açlık ve Yoksulluğa Karşı Küresel İttifak" kurma seferberliğini, sadece stratejik bir girişim değil, ahlaki bir sorumluluk olarak da gördüklerini dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün bir yandan bu küresel ittifakı kurarken, diğer yandan da Gazze başta olmak üzere Orta Doğu, Afrika ve Asya'daki çatışmalarda hayatları altüst olan sivillerin kaderleriyle baş başa bırakılmaması gerektiğinin belirterek, "Özellikle Gazze'de kıtlık riski uluslararası sınıflandırmalara göre 'felaket' düzeyine ulaşmıştır. Gazze nüfusunun yüzde 96'sı, diğer bir ifadeyle 2 milyondan fazla insan sağlıklı gıda ve suya erişemiyor. Artan saldırılar ve yaklaşan kış mevsimiyle, Gazze halkının şartları günden güne kötüleşiyor. Türkiye olarak, bölgeye 86 bin tondan fazla yardımda bulunduk, Lübnan'a yardımlarımız ise 1300 tonu aştı. Gazze'de yaşanan insani felaket karşısında bir kez daha derhal ve kalıcı ateşkesin sağlanması çağrısında bulunuyorum." dedi.
HEDEF TEK BİR YOKSUL İNSANIMIZIN KALMAMASI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal devlet anlayışının bir gereği olarak yoksullukla mücadelede ve sosyal güvenlik ağını güçlendirmede önemli adımlar attıklarını belirtti. "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" anlayışıyla sosyal güvenlik sistemini baştan sona dönüştürdüklerini ve yoksul kesimi büyük ölçüde koruma altına aldıklarını söyledi. Türkiye'nin dünyanın en kapsayıcı sosyal güvenlik sistemlerinden birine sahip olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Farklı sosyal destek programlarımızla ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza sahip çıkıyoruz. Hedefimiz, tek bir yoksul insanımızın kalmamasıdır. Bunu sağlamak için çalışmalarımıza devam edeceğiz." dedi. Ayrıca, küresel gıda güvenliği konusunda aktif rol oynamayı insani dış politikanın önemli bir parçası olarak gördüklerini ifade etti. Erdoğan, "Karadeniz Tahıl Koridoru Girişimi"nin küresel gıda fiyatlarındaki artışı önlediğini ve kıtlık riskini azaltmaya katkı sağladığını belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2015 G20 Dönem Başkanlığı sırasında geliştirip onaya sundukları "G20 Gıda Güvenliği ve Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Eylem Planı"nın, birçok hükümete çalışmalarında rehberlik ettiğine işaret ederek, "Çevre kirliliğini önlemek ve tasarruf kültürünü yaymak amacıyla başlattığımız 'Sıfır Atık Projesi' ise kısa sürede küresel düzeyde bir hareket haline geldi. 30 Mart günü Birleşmiş Milletler tarafından Uluslararası Sıfır Atık Günü ilan edildi. Açlık ve Yoksulluğa Karşı Küresel İttifakı'nı, gıda israfının azaltılmasını ve sıfır atık girişimini öncelikleri arasına dahil etmesi gerektiğine inanıyorum. Sözlerime son verirken, her çocuğun, her gencin ve her yaşlının yeterli ve sağlıklı gıdaya erişebildiği bir dünya için Türkiye'nin işbirliğine her zaman hazır olduğunu vurgulamak istiyorum." ifadelerini kullandı.