Cuma namazının kılınışına dair bazı bilgiler her cuma günü araştırılıyor. Özellikle Cuma namazının nasıl kılınacağı, nasıl niyet edileceği en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. İşte bu konuda araştırılan noktalar...


CUMA VE ÖĞLE NAMAZI NASIL KILINIR?


Cuma namazı, öğle namazının yerine geçer. Cuma namazı, dördü ilk sünnet, ikisi farz ve dördü de son sünnet olmak üzere on rekâttan oluşmaktadır.


CUMA NAMAZINA NASIL NİYET EDİLİR?


Cuma namazının ilk önce  dört rekat olan ilk sünneti kılınır.
İlk sünnete başlarken niyet edilir. Niyet şöyle edilir; “Niyet ettim Allah rızası için bugünkü cuma namazının ilk sünnetini kılmaya.”
Cumanın ilk sünnetinin kılınışı, öğle namazının dört rekât sünneti gibi kılınır. 
Niyet edildikten sonra erkekler ellerini kulak hizasına, kadınlar göğüs hizasına kaldırır ve "Allahuekber" diyerek tekbir alır ve yine eller erkeklerde göbek, kadınlarda göğüs hizasına sağ el sol elin üstüne gelecek şekilde bağlanır.


Sırasıyla;
Birinci rekat:
Niyet edilir,
Sübhaneke duası okunur,
Euzü Besmele çekilir,
Fatiha Suresi okunur,
Zammı sure veya onun yerine geçecek miktarda ayet ya da ayetler okunur


"Allahuekber" diyerek eller diz kapaklarının üzerine gelecek şekilde rükuya gidilir, rükuda 3 defa "Sübhane Rabbiyel Azim" denilir.
"Semiallahu Limen Hamideh" denilerek rükudan kalkılır ve "Rabbena Lekel Hamd" denilir.

Tekrar "Allahuekber" denilerek secdeye gidilir. Secdede alın ve burnun yere değmesine dikkat edilir. Secdede 3 defa "Sübhane Rabbiyel Âlâ" denilir. Birinci secdeden "Allahuekber" denilerek oturulur ve ardından "Allahuekber" denilerek tekrar secdeye gidilir ve "Allahuekber" denilerek ikinci rekata kalkılır.


İkinci rekat:
Besmele çekilir,
Fatiha Suresi okunur,
Zammı sure veya onun yerine geçecek miktarda ayet/ayetler okunur

Rüku ve secde yapılır. Ayağa kalkılmaz "Tahiyyat"a oturulur. Burada "Ettehiyyatü" duası okunur. "Allahuekber" denilir ve üçüncü rekata kalkılır.

Üçüncü rekat:
Besmele çekilir,
Fatiha Suresi okunur,

Zammı sure veya onun yerine geçecek miktarda ayet ya da ayetler okunur. Ardından rüku ve secde yapılır, dördüncü rekata kalkılır.

Dördüncü rekat:
Besmele
Fatiha Suresi
Zammı sure veya onun yerine geçecek miktarda ayet ya da ayetler okunur
Rüku ve secde yapılır. Ayağa kalkılmaz "Tahiyyat"a oturulur. Burada "Ettehiyyatü, Salli, Barik ve Rabbena" duaları okunur ve "Esslamü aleyküm ve rahmetullah" denilerek baş, önce sağa sonra sol tarafa çevrilerek selam verilir ve cuma namazının sünneti tamamlanır.

Sünnet kılındıktan sonra imam-hatip minbere çıkar ve oturur. Bundan sonra camiin içinde bir ezan daha okunur.
Hutbe bitince ikamet getirilir ve cumanın iki rekât farzı cemaatle kılınır.

Cuma namazının farzına nasıl niyet edilir?
İmamın arkasındaki cemaat şöyle niyet eder:
"Niyet ettim Allah rızası için bugünkü cuma namazının farzını kılmaya, uydum imama."
 

CUMA NAMAZININ FARZININ KILINIŞI!

Birinci rekat:
İmam ve cemaat;
Niyet eder,
Sessizce herkes Sübhaneke duasını okur.

İmam içinden "Euzü Besmele" çeker

Açıktan Fatiha Suresi ve zammı sure okur. Bu esnada imama uyan cemaat dinler.
İmam sesli olarak "Allahuekber" der ve hep birlikte eller diz kapaklarının üzerine gelecek şekilde rükuya gidilir, rükuda imam ve cemaat sessizce 3 defa "Sübhane Rabbiyel Azim" der.

İmam açıktan "Semiallahu Limen Hamideh" der rükudan kalkılır ve imam ve cemaat sessizce "Rabbena Lekel Hamd" derler.
İmam tekrar sesli bir şekilde "Allahuekber" der ve hep birlikte secdeye gidilir. Secdede alın ve burnun yere değmesine dikkat edilir.

Secdede 3 defa yine herkes sessizce "Sübhane Rabbiyel Âlâ" der. Birinci secdeden "Allahuekber" denilerek kalkılır ve oturulur, ardından "Allahuekber" denilerek tekrar secdeye gidilir.

Secde bir önceki gibi yapılır ve "Allahuekber" denilerek ikinci rekata kalkılır.

İkinci rekat:

İmam sessizce besmele çeker,

Açıktan Fatiha Suresi ve zammı sure veya onun yerine geçecek miktarda ayet ya da ayetler okur.
Rüku ve secde yapılır. Ayağa kalkılmaz "Tahiyyat"a oturulur. Burada herkes sessizce "Ettehiyyatü, Salli-Barik ve Rabbena" dualarını okur. İmam açıktan, cemaat sessizce "Esselamü aleyküm ve rahmetullah" diyerek baş önce sağa sonra sol tarafa çevrilir ve selam verilir, cuma namazının farzı tamamlanır.


CUMA NAMAZI SON SÜNNETİNİN KILINIŞI!
Cuma namazının son sünneti, dört rekat ilk sünnetin kılınması gibi kılınır.  


ZUHR-İ AHİR NAMAZI NASIL KILINIR?


Cuma namazı sona ermesiyle kılınan 4 rekat zuhri ahir namazı ve 2 rekat öğle vaktinin sünneti de nafile namazı olarak geçer ve isteyen kişiler kılar.
Cuma namazı sona erdikten sonra 4 rekat olan Zuhri ahir namazı, öğle namazının farzı şeklinde kılınır. 
Öncelikle Zuhri ahir namazına şöyle niyet edilir; "Niyet ettim zuhr-i âhir namazını kılmaya" veya "Vaktinde yetişip henüz üzerimden düşmeyen son öğle namazını kılmaya niyet ettim."


Birinci rekatta Sübhaneke duası okunur. Sonra Euzü Besmele çekilir. Fatiha suresi okunur ve sonra Kuran'da geçen kısa üç ayet veya kısa olan üç ayet miktarı kadar uzun bir ayet okunur.


Rüku ve secdeye gidildikten sonra doğrulur. Yeniden secdeye gidilir ve birinci rekat biter. 
İkinci rekatın başlangıcında kıyama gidilerek ayakta durulur. Besmele çekilir, fatiha suresi okunmaktadır. Yine Kuranda geçen üç kısa ayet ya da üç kısa ayet kadar uzun bir ayet okunur. Rüku ve secde tamamlanır ve sonra oturarak Ettehiyyatü duası okunur. 


Üçüncü rekatta ise kıyama durulduktan sonra besmele çekilir. Fatiha suresi okunmaktadır. Rüku ve secde sona erer. 
Dördüncü rekatta da kıyam, besmele, Fatiha, rüku ve secde sırası takip edilir. Tekrar secdeye gidilir ve oturulur. Bu aşamada Ettehiyyatü, Salli, Barik ve Rabbena duaları okunur.

Kaynak: Derya Sarıtepeci