Tarım ve Orman Bakanlığı, üreticilere yönelik yayınladığı yeni tebliğde taklit ürünleri engellemek amacıyla ambalajında ‘tulum, örgü, çeçil, dil, tel, kaşar, ve tost peyniri’ gibi ibarelerin kullanıldığı eritme peynirlerin satışının yasaklandığını duyurdu.
Söz konusu tebliğ ile birlikte, artık ambalajında bahsedilen ibareleri kullanan eritme peynirleri piyasada bulunamayacak ve satılamayacaktır. Böylelikle, tüketicilerin gerçek ve kaliteli peynirlere erişimi kolaylaşacak ve taklit ürünlerin önüne geçilmiş olacaktır.
ERİTME PEYNİRLERİN BU İSİMLERLE SATILMASI YASAKLANIYOR
Dünya'dan Mehmet Hanifi Gülel'in haberine göre; Yeni tebliğ taslağı peynirin market raflarında kullanılan ibarelerine düzenleme getiriyor. Böylelikle üretici firmalar, aynı ürünleri satışa sunmaları halinde halihazırda kullanılan ‘tulum, örgü, çeçil, dil, tel, kaşar, ve tost peyniri’ gibi ifadeleri ambalaja ekleyemeyecek. Bir başka deyişle bu ifadelerin yer aldığı ürünlerin aynı şekilde satışı yasaklanmış olacak.
Tarım Bakanlığı'nın yasak çalışmaları kapsamına dahil etmeyi düşündüğü yeni ürünler de belli oldu.
Sektör temsilcileriyle yapılan görüşmelerin ardından taklit ürünlerin önüne geçmek için çalışmalarında son aşamaya gelen Tarım Bakanlığı, peynirlerin yanı sıra zincir marketlerde satılan 'aromalı' ürünleri de kısıtlayacak. Bu kapsamda özellikle "muzlu, çilekli, fındıklı" ifadeleriyle satılan gofretlerin bu isimlerle satışının yasaklanması ve paket üzerinde aromalı ifadesinin kullanımının zorunlu olması bekleniyor.
Peynirlere yönelik hazırlanan söz konusu tebliğ taslağına göre eritme peynirin tek başına ürün adı algısı yaratacak ifade olarak kullanılamayacağını kaydeden Karma Grup Regülasyon ve Operasyon Direktörü Didem Altuntaş, görüşe açılan tebliğin detaylarına ilişkin şunları söyledi:
"TÜKETİCİYİ YANILTACAK ŞEKİLDE ÜRETİLEMEYECEK"
“Eritme peynirlerine ilişkin olarak geleneksel ve yöresel peynirler ile coğrafi işaret olarak tescil edilmiş peynirleri çağrıştıracak ve tüketiciyi yanıltacak şekilde üretilerek piyasaya arz edilemeyecek. (Tulum, örgü, çeçil, dil, tel, abaza, kaşar peyniri gibi çağrışım yapacak şekilde sunulamazlar.)
Eritme peynirinin etiketinde ise gıdanın adı ilgili düzenlemede en az 3 mm olduğu punto büyüklüğündeki karakterler kullanılarak temel görüş alanında belirtilecektir. Eritme peynirlerinde ürün adı gibi kullanılabilen; peynirin piyasaya sunulduğu biçimine, üretim tekniğine, şekline ve kullanım amacına göre sürülebilir, ultrafiltrasyon, üçgen, tost için gibi ibareler, tek başına ürün adı algısı yaratarak kullanılamayacak. Ürün adı algısı oluşturulmaması ve ürün adının yazıldığı puntodan daha büyük puntoyla yazılmaması kaydıyla kullanılabilecek."
Hileli Peynir Nasıl Anlaşılır?
Hileli peynir genellikle dışarıdan bakıldığında taze ve doğal bir görünüm sergilese de, bazı belirtilerle anlaşılabilmektedir. Öncelikle peynirin üzerinde anormal bir renk değişimi, küf oluşumu veya beklenmedik bir koku varsa bu hileli olabileceğini gösterebilir. Ayrıca peynirin dokusunda anormal bir yumuşama veya sertleşme de hileli olduğunu düşündürebilir. Tüketicilerin güvenilir ve yetkilendirilmiş satıcıları tercih etmeleri, ürünün ambalajını ve son kullanma tarihini kontrol etmeleri de hileli peynirden korunmalarına yardımcı olabilir. Bu şekilde dikkatli davranarak hileli peynirden kaçınılabilir ve sağlıklı bir şekilde taze ve doğal peynir tüketimi sağlanabilir.