Çin Komünist Partisi Merkezi Disiplin İnceleme Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, Ciang'ın "parti disiplini ve kanunları ciddi ihlal" şüphesiyle soruşturulduğu belirtildi.

Soruşturmaya konu olan iddialarla ilgili ayrıntılı bilgi paylaşılmazken, Çin’de "parti disiplini ve kanunları ihlal" ifadesi genellikle yolsuzluk suçlamalarına işaret ediyor.

BANKACILIK SEKTÖRÜNDEN GELEN BİR İSİM

Bankacılık ve finans sektöründe uzun yıllar görev yapan 67 yaşındaki Ciang, Çin Merkez Bankası'nın yanı sıra İletişim Bankası, Çin Kalkınma Bankası ve Çin Ziraat Bankası gibi önemli kamu bankalarında yöneticilik yapmıştı.

Ciang, 2014'te Cilin eyaletine vali, 2016'da ise Hubey eyaletine parti sekreteri olarak atanmıştı.

KOVİD-19 SALGINI SÜRECİNDE GÖREVDEN ALINMIŞTI

Kovid-19 salgınının ilk vakaları, Ciang'ın parti sekreterliği yaptığı dönemde Hubey eyaletinin idari merkezi Vuhan'da tespit edilmişti. Salgının yayılmasındaki ihmali nedeniyle Şubat 2020'de görevden alınan Ciang, halen Çin Ulusal Halk Kongresi Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor.

Ciang, Çin'de son dönemde yolsuzluk soruşturmasına uğrayan üst düzey eyalet yöneticileri arasına katıldı.

Geçen yıl eski Haynan Parti Sekreteri Luo Baoming ve eski Tibet Parti Sekreteri Vu Yingcie hakkında da benzer soruşturmalar başlatılmıştı.

Kaynak: AA