Çin, Türkiye'nin son dönemde ülkesinden ithal edilen araçlara uygulamaya başladığı ek gümrük vergilerini Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) şikayet etti. 

"DTÖ KURALLARINA AYKIRI"

Çin'in yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin aldığı bu ayrımcı önlem DTÖ kurallarına aykırıdır ve korumacılık niteliği taşımaktadır. Türkiye'yi DTÖ kurallarına uymaya ve bu tedbirleri derhal düzeltmeye çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi. Çin'in DTÖ'ye sunduğu "istişare talebi", ticari anlaşmazlıkların çözümünde ilk resmi adım olarak kabul ediliyor ve genellikle bu aşamada anlaşmazlıklar çözüme kavuşturuluyor. 

YÜZDE 40 EK GÜMRÜK VERGİSİ GETİRİLMİŞTİ

Türkiye, Mart 2023’te Çin’den ithal edilen elektrikli araçlara yüzde 40 ek gümrük vergisi uygulamaya başlamıştı. Aynı yılın Kasım ayında ise elektrikli otomobil ithalatına yeni düzenlemeler getirildi. Habertürk'te yer alan habere göre, Ticaret Bakanlığı’nın yayımladığı tebliğ ile Avrupa Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan ülkeler dışından ithal edilen elektrikli araçlar için Türkiye’nin 7 bölgesinde en az 20 yetkili servis istasyonu kurulması zorunlu hale geldi. Ayrıca, ithalatçıların Türkiye’de en az 40 çalışanı olan bir Türkçe çağrı merkezi kurması ve ithal edilen araçların yurt içinde yerleşik yetkili bir temsilcisi olması şartı da eklendi.

HİBRİT ARAÇLAR DA DAHİL EDİLDİ

Haziran 2024’te yayımlanan bir başka kararnameyle, Çin’den ithal edilen tüm yakıt türlerindeki araçlar için de yüzde 40 ek vergi uygulaması başladı. Son olarak, Eylül 2024'te alınan bir kararla, Kasım 2023'te yayımlanan elektrikli araç tebliğine şarj edilebilir hibrit araçlar da dahil edildi. Buna göre, Avrupa Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan ülkeler dışından ithal edilen bu araçlar için de aynı yetkili servis ve Türk Standardları Enstitüsü (TSE) onaylı belgeler şart koşulmaya başlandı.

ÇİN, ELEKTRİKLİ ARAÇ TARİFELERİNE KARŞI AB'DEN İTHAL KONYAĞA GEÇİCİ VERGİ GETİRDİ

 Çin, Avrupa Birliği'nin (AB) Çin'den ithal elektrikli araçlara ek gümrük tarifelerini onaylamasının ardından AB ülkelerinden ithal konyaklara geçici gümrük vergileri getireceğini bildirdi.

Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, AB ülkelerinden ithal konyağın Çin'de kaynak ülkelerden daha ucuza satıldığının belirlendiği belirtilerek, ağustos ayında yürütülen soruşturmanın sonuçları yinelendi.

Vergi artışı, AB ülkelerinin 4 Ekim'de yapılan oylamada Çin yapımı elektrikli otomobillere yüzde 35'e varan oranlarda ilave gümrük vergisi uygulanmasına onay vermesinin ardından geldi.,

Kaynak: HABER MERKEZİ