Birleşmiş Milletler (BM) yetkilisi Joyce Msuya, BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye'deki insani duruma ilişkin yaptığı bilgilendirmede, Suriye halkının derin bir insani krizle karşı karşıya olduğunu vurguladı. Msuya, Suriye'de 16 milyondan fazla insanın, yani nüfusun yüzde 70'inden fazlasının yardıma ihtiyaç duyduğunu, bu kişilerin büyük bir kısmının kadınlar ve çocuklar olduğunu belirtti.
Msuya, Suriye'deki yerinden edilme oranlarının "şaşırtıcı derecede" yüksek olduğuna dikkat çekerek, 6 milyondan fazla Suriyelinin mülteci veya sığınmacı olarak çoğunlukla komşu ülkelerde yaşadığını söyledi. Özellikle kadınların ve kız çocuklarının krizden daha fazla etkilendiğini belirten Msuya, Suriye'nin kuzeyinde kadın reisi olan hanelerin, erkek reisi olan hanelerin iki katı oranında temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını kaydetti.
BM yetkilisi, bu yıl bölgeye 4,1 milyar dolar yardım yapılmasının kararlaştırıldığını, ancak mevcut yardımların 1 milyar doların altında kaldığını ifade etti. Yardım eksikliği nedeniyle çocuk yaşta zorla evlendirilen kız çocuklarının ve çocuk işçilerin sayısının arttığını belirtti.
Msuya, Türkiye'den yapılan sınır ötesi yardım geçişlerinin Suriye'deki ihtiyaç sahibi insanlar için "can simidi" olmaya devam ettiğini ve bu geçişlerin sadece yardım malzemelerinin ulaştırılmasını değil, aynı zamanda BM personelinin bölgede değerlendirme ziyaretleri yapmasını da kolaylaştırdığını ifade etti. Ayrıca, yerinden edilen Suriyelilerin yarısına yakınının İdlib ve Halep'in kuzeyinde bulunduğunu belirten Msuya, sürdürülebilir bir çözümün anahtarının çatışmanın kesin olarak sona erdirilmesi olduğunu dile getirdi.