Bloomberg yer alan haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna'ya NATO Üyeliğini için bir teklifte bulunacağını yazdı.
Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgaline karşı yaklaşık 1.000 gündür direnen Ukrayna, müttefiklerinden gelen baskılarla yeni bir müzakere yoluna girmesi için adımlar atmaya zorlanıyor. Amaç, Vladimir Putin’i müzakere masasına çekerek çatışmaları sonlandırmak.
Ocak ayında Beyaz Saray’a dönecek olan Donald Trump, savaşı hızla sona erdirme sözü verirken, Almanya Başbakanı Olaf Scholz geçtiğimiz Cuma günü Putin ile bir telefon görüşmesi yaparak barış görüşmelerine katılma çağrısında bulundu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise, Pazar günü yaptığı açıklamada, zamanı geldiğinde Rus liderle görüşeceğini belirtti.
Avrupalı iki yetkili, hem Rusya hem de Ukrayna’nın kesin bir zafer elde edemeyeceğinin netleşmesiyle Zelenski’in Putin ile uzlaşmaya zorlanabileceği konusunda artan bir farkındalık olduğunu ifade etti.
ERDOĞAN'IN ÖNERİSİ
Bloomberg'te yer alan habere göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO üyesi ülkeler arasında bu tartışmalara katılan son lider oldu. Konuya yakın kaynaklara göre Erdoğan, Pazartesi günü Rio de Janeiro’da düzenlenecek G20 Zirvesi’nde çatışmanın mevcut sınırlar temelinde dondurulmasını öngören bir teklif sunacağı belirtildi.
Bloomberg'in kaleme aldığı haber şu şekilde devam ediyor: Bu öneri, Trump’ın göreve gelmesiyle ABD’nin Ukrayna’ya verdiği desteği kesme olasılığına karşı, Ukrayna’nın müttefiklerinin artan aciliyet duygusunu yansıtıyor. Kuzey Kore’nin Rusya’nın yanında savaş alanına asker göndermesi, Ukrayna’da büyük yıkımlara yol açan, yüz milyarlarca dolarlık mali yardım ve silah tüketen bu savaşın durdurulması için iştahı artırıyor.
Erdoğan’ın teklifine göre Ukrayna, NATO üyeliği konusundaki tartışmaları en az 10 yıl boyunca ertelemeyi kabul etmeli. Ayrıca, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde bir "askerden arındırılmış bölge" oluşturulması öneriliyor. Bu bölgeye uluslararası birliklerin konuşlandırılması ve Ukrayna’ya NATO dışında kalmayı kabul etmesi karşılığında askeri destek sağlanması planlanıyor.
ZORLU BİR TEKLİF
Türk yetkililer, bu teklifin Ukrayna için kabul edilmesinin zor olduğunu kabul ediyor ancak bunun en gerçekçi yaklaşım olduğunu savunuyor. Amaç, işgal altındaki toprakların nihai statüsü üzerindeki tartışmaları erteleyerek önce istikrarlı bir ateşkes sağlamak.
Batılı müttefikler arasında da Ukrayna’nın NATO’ya tam üyeliğinin Kremlin ile doğrudan bir savaşı tetikleyebileceği endişesi mevcut. Kuzey Kore’nin savaş alanına asker göndermesi, Batı’nın hesaplamalarını değiştirmiş durumda. Bazı G20 ülkeleri, Kuzey Kore’nin Rusya’ya 100 bin asker gönderebileceğini değerlendiriyor.
ZELENSKİ VE MÜTTEFİKLERİN TAVRI
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, 2024 yılında savaşı bitirmek istediğini ve müttefiklerinden daha güçlü silahlar talep ettiğini belirtti. Ancak, G20 Zirvesi’ne katılmayacak olan Zelenski’in, davet edilme çabaları Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva tarafından görmezden gelindi.
Zelenski, barış formülünün NATO üyeliği yolunda net bir plan oluşturulmasına ve bu süreçte güvenlik garantileri sağlanmasına dayandığını vurguluyor. Erdoğan ise, Ukrayna’nın NATO üyeliği için 10 yıl beklemesi gerektiğini savunarak, bu süre içinde Ukrayna’ya askeri destek garantisi verilmesini öneriyor.
SAVAŞ ALANINDAKİ DURUM VE MÜZAKERELER
Türk istihbaratı, çatışmalar devam ederse Ukrayna’nın önümüzdeki aylarda daha fazla toprak kaybedeceğini öngörüyor. Erdoğan, barış görüşmelerinin İstanbul’da yapılmasını teklif ederek, Zelenski’i müzakere masasına çekmeyi umuyor. Ancak savaşın mevcut seyri, Putin’in çatışmaları sürdürmek için hala bir teşvike sahip olduğunu gösteriyor.
Macron ise Pazar günü Arjantin’den Rio’ya hareket etmeden önce yaptığı açıklamada, “Putin barış istemiyor ve müzakereye hazır değil. Amacı savaşı yoğunlaştırmak,” dedi.