Düsseldorf. Ezici Rus ordusuna karşı verilen mücadelede, Bayraktar TB2, birçok Ukraynalıya umut veriyor. Başarılı drone saldırılarının videoları, internette kutlanıyor. İddia edilen harika silahın nesi var?

Düsseldorf. Ezici Rus ordusuna karşı verilen mücadelede, Bayraktar TB2, birçok Ukraynalıya umut veriyor. Başarılı drone saldırılarının videoları, internette kutlanıyor. İddia edilen harika silahın nesi var?

Geçenlerde, Kiev Hayvanat Bahçesi'nde, bir bebek, lemur doğdu. Kuşatılmış şehrin, belediye başkanı Vitali Klitschko, Cuma günü Telegram aracılığıyla bunu bildirdi. Maymunun adı: "Bayraktar" (bayrak taşıyıcı) - Ukrayna ordusunun, Rusya'ya karşı savaşta, Türk savaş insansız hava aracından sonra kullanıldı.

Bu gibi hikayeler, İHA'ların, Ukrayna morali adına önemini gösteriyor. Sosyal medyada, Bayraktar TB2, gümüş kurşun olarak övülüyor. Rus konvoylarına veya ikmal kamyonlarına yapılan başarılı drone saldırılarının videoları, Twitter'da boy gösteriyor. Kendilerinin yayınladığı ve şu anda 3 milyon defa izlenen bu videolardan biri hakkında Ukrayna ordusuna, "Bayraktar iş başında... Korkun düşmanlar!" yazıyor.

Ukraynalı askerler tarafından söylendiği söylenen Bayraktar şarkısı bile internette dolaşıyor ve artık internette kutlanıyor.

Lakin Bayraktar, Rus birliklerine karşı mücadelede gerçekte ne yapabilir ve nasıl oldu da her şeyden oluşan bir Türk İHA'sı, Ukrayna ulusal savunmasında bir tür kahraman figür haline geldi?

Şu vakit, Ukrayna'da, kaç tane insansız hava aracının kullanıldığı resmi olarak bilinmiyor. Kiev, 2019'da, Türkiye'deki ilk kopyaları zaten sipariş etmişti. Rus işgali başladığında, Moskova'ya göre bazıları o zamandan beri vurulmuş olan yaklaşık 20 teslim edildi.

Şimdi, görünüşe göre Kiev adına erzak vardı. Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, Salı günü Facebook'ta, "Yeni Bayraktarlar, Ukrayna'ya geldi ve hizmete girdi" dedi. Tam olarak kaç tane olduğuna ilişkin açıklama getirmedi. Bu arada çevrimiçi Aerotime dergisi, Türk askeri nakliyecilerinin, Ankara'dan Polonya'nın güneyine yaptığı ve Şubat ayının son birkaç gününde gözlemlenebilecek çeşitli uçuşlarından bahsediyor.

Türk Baykar şirketi tarafından üretilen TB2, örneğin, ABD silahlı kuvvetleri tarafından kullanılan neredeyse beş tonluk "Reaper" drone'dan, birkaç ağırlık sınıfı daha küçüktür. Akaryakıt ve silah dahil bir Bayraktar'ın ağırlığı 700 kilo, azami hızı 220 km/s'dir. 12 metre kanat açıklığına sahiptir, 27 saate kadar havada kalabilir ve dört lazer güdümlü bomba ile silahlandırılabilir.

Bayraktar TB2, normalde uydu tarafından değil, radyo tarafından kontrol edildiğinden, menzili üreticiye göre 300 kilometreden azdır. Dronlarla savaşmak söz konusu olduğunda, tam olarak son teknolojinden bahsedilemez. Pek çok gözlemciyi hayrete düşürecek biçimde, Rus ordusu, görünüşe göre havadan gelen tehdidi kalıcı olarak ortadan kaldıramadı. Güvenlik düşünce kuruluşu CNA'dan, drone uzmanı Samuel Bendett, "Military Times" gazetesinin aktardığına göre, "Ukrayna'da hala çalışan Bayraktarların olması, Rusya adına açıkça bir utançtır."

Rusların, Bayraktar saldırıları sonucunda ne kadar araç ve asker kaybettiğini güvenilir bir şekilde ölçmek imkansız. İnternette, serbestçe erişilebilen verileri kullanarak, Ukrayna savaşındaki kayıpları ölçmeye çalışan askeri analist Stijn Mitzer, geçtiğimiz Pazar günü Bayraktar insansız hava araçları tarafından yok edilen 30 hedef buldu: obüsler, uçaksavar mevzileri ve tüm yakıt trenleri, Ukrayna'daki savaşla ilgili tüm bilgiler benzeri, bu rakamlara da dikkatle yaklaşılmalıdır.

Bayraktar, Ukrayna'da savaş patlak vermeden önce potansiyel bir gümüş kurşun olarak zaten belli bir üne sahipti. Türk insansız hava aracı, son yıllarda Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki çatışma bölgelerinde.

Etiyopya, Libya ve Suriye'de defalarca ortaya çıktı. 2020 sonbaharında Azerbaycan, Dağlık Karabağ özerklerini çevreleyen çatışmalarda, Ermeni güçlerini ezdi. Birçok uzmana göre bunda drone'lar büyük rol oynadı. Sağ ön tarafta: Bayraktar TB2. ABD'li "Time" dergisinin aktardığına göre, havacılık uzmanı Tony Osborne, "Son yıllarda, Bayraktarlar gerçekten sansasyonel başarılar elde etti" dedi. "Şu anda tüm dronların en ünlüsü olduğunu söyleyebilirim." Osborne, Ukrayna'nın üretici Baykar'a her biri adına tek haneli bir milyon dolar ödediğini tahmin ediyor.

Peki, Bayraktar gerçekten Ukrayna'da belirleyici silah olabilir mi? Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin tweetlediği üzere, saldırganların zihnine korku salacak mı? Pek olası değil. Buna karşı tek argüman, güç dengesi ve Rus silahlı kuvvetlerinin ezici sayıda hem modern hava savunmasına hem de savaş uçaklarına sahip olduğu gerçeğidir. Özellikle ikincisi, Azerbaycan'a karşı savaşta bahtsız Ermeniler adına önemli bir farktır.

Bu nedenle Ukrayna savaşı, David ve Goliath arasında bir düello olmaya devam ediyor. David'in tarafındaki belki de iki düzine operasyonel savaş uçağı bunu değiştirmeyecek. Bayraktar, muhtemelen her şeyden önce sosyal medyada gerçek bir stratejik öneme sahip olup,belgelenmiş başarılar cesaret vermeli ve halkın moralini yükseltmeli. Yoksa, Türkiye'deki Baykar şirketi, özellikle görevlerinden memnun. Zira üretici adına Ukrayna'dan gelen her viral drone videosu, harika, ücretsiz reklamdır.