Rıza Akpolat’ın Belediye Başkanlığından önce neler yaptığını anlatan Yeni Akit Gazetesi Haber Müdürü Zekeriya Say, “Rıza Akpolat, üniversiteyi bitirdikten sonra, 2016 yılında 100 bin lira sermayeyle ‘Emza’ isimli bir şirket kuruyor. Şirket, 3-4 yıl boyunca faaliyet gösteriyor ancak hiç vergi ödemiyor. 2019 yılında bu pazarlama şirketini kapatıyor. Akpolat’ın babası Bahçelievler’de bir kebap salonu işletirken, kendisi de mütevazı bir apartman dairesinde yaşıyordu. Orta halli bir ailenin çocuğu olan Akpolat, şirket kurdu ancak başarısız oldu.” ifadelerinde bulundu.
“Hiçbir Başkan Makamında Yargılanmıyor”
Yargılama süreçlerinin rutin bir şekilde ilerlemesine rağmen hiçbir başkanın makamında yargılanmamış olmasına dikkat çeken Say, “Rıza Akpolat, Bahçelievler’den transfer edilerek Beşiktaş Belediye Başkanı yapıldı. Ondan önceki Belediye Başkanı Murat Hazinedar ise rüşvet ve yolsuzluk suçlamalarıyla hapse girmişti. Türkiye’de biliyorsunuz belediyecilikle alakalı bir sıkıntı var. Yolsuzluk ortaya çıkıyor, müfettişler rapor hazırlıyor, sonrasında o raporlar İçişleri Bakanlığına gidiyor, İçişleri Bakanlığı onay veriyor, savcılık soruşturma başlatıyor, yargılama vs. derken hiçbir başkan makamında yargılanmıyor. Murat Hazinedar 2022 yılında hapse girdi ancak daha sonra serbest bırakıldı. Onun yaptığı yolsuzluk bu kadar büyük değildi yine de çok gündeme gelmedi.” şeklinde konuştu.
“Başkan Olduktan Hemen Sonra Eşine Özel Plakalı Jeep Aldı”
Rıza Akpolat’ın Belediye Başkanı olduğunda aldığı maaş ile yaptığı harcamaların orantısızlığına dikkat çeken Say, “Rıza Akpolat, 2019 yılında Beşiktaş Belediye Başkanı seçildi. O dönem belediye başkanlarının maaşı yaklaşık 20 bin liraydı. Akpolat, seçilir seçilmez Bahçelievler’den Beşiktaş’a taşınarak, 7 bin lirası aidat olmak üzere aylık 75 bin liraya bir villa kiraladı. Eşine özel plakalı bir cip aldı; bu aracın piyasa değeri şu an 20 milyon liradan başlıyor. Tüm bu harcamalar, başkan olduktan hemen sonra gerçekleşti.
Başkanlığının 9. ayında, Beşiktaş Belediyesi’nde 12.5 milyon liralık bir araç kiralama ihalesi yapıldı. Ancak bu ihalede ödeme yapılmasına rağmen araçların alınmadığı, Sayıştay raporlarında tespit edildi. Bu durum basına yansıyınca araştırmalara başladık ve başka şaibeli durumlara ulaştık. Örneğin, Akpolat başkan olmadan önce hiç vergi vermemişti. Ancak Aralık 2019’da Balıkesir Edremit’te, Kaz Dağları’nın eteklerinde iki tripleks villa satın aldı. O dönemde bu villaların toplam değeri 10 milyon liraydı. İlginç bir şekilde ihale de 12 milyon liraydı.” şeklinde konuştu.
“Tamamen düzmece bir şirket”
Kaynağından aldığı belgelerin içeriğinden bahseden Say, “Araştırmalarımız sürerken, belediyedeki bir kaynağım bana belgeler göndermeye devam etti. Şişli Belediyesi’nde çalışan ve kreşte öğretmenlik yapan bir kadın, kendi maaşıyla geçinirken, adına 100 lira sermayeyle bir şirket kurulmuştu. Bu şirket, 1.5 milyar liralık yemek ihalesi almıştı. Kadını aradım ancak konuşmadı. Babasını aradığımda ise ‘Bunları yazma, açıklama’ dedi. Ancak biz haberi yayınladık. Baba, ‘Beni arayıp şirket kurmamı, karşılığında para vereceklerini söylediler’ dedi. Bu, tamamen düzmece bir şirketti.” şeklinde konuştu.
“Baldıza Ballı Koltuk Diye Haber Yaptık”
Kadrolaşma iddiasına açıklama getiren Say, “Bir diğer örnek ise Beşiktaş Belediyesi iştirak şirketi olan Beltaş A.Ş.’ydi. Beltaş başkanı ve oradaki personelde gözaltına alındı. Bu şirket, vatandaşlara gıda dağıtımı ve market işlemleri gibi işlerde kullanılıyordu. Doğrudan alımların, ihalelerin ve en çok vurgunların yapıldığı yer olarak biliniyor. Beltaş’ın başkanı İnan Güney şimdi Beyoğlu Belediye Başkanıdır. İnan Bey ilk iş olarak baldızı, Hülya Berrak Karasuyu Başkan yardımcısı yaptı. Hatta ‘Baldıza ballı koltuk’ diye haber yaptık ancak geri adım atmadılar. Sonrasında listeye baktık, Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeğeni, Bankamatik Memuru ve adam işe gelmiyor. Aradım dedim ‘Hanımefendi işe geliyor musunuz, gelmiyor musunuz? Hergün yoklama yapacağım. ‘ Sonrasında oradaki kasıyer olarak gözüken hanımefendi, Gaziosmanpaşa Belediyesi Chp’ye geçtikten sonra oraya gitti ve şimdi kültür müdürü oldu.” ifadelerini kullandı.
Zekeriya Say, “Sonra otoparkta cenazeye yolcu taşımak için arabalar kiralanmış, görev yazılmamış ama sürekli akaryakıt alınıyor. Bu durumu biz ortaya çıkardık.” diye devam etti.
“Tokat’a Cenazeye Gittik Ve Cenaze Arabasının Üzerinde ‘Beşiktaş Belediyesi’ Yazıyordu”
Beşiktaş Belediyesi’ndeki kadrolaşma üzerine örnekler vermeye devam eden Say, “Murat Hazinedar döneminde personel sayısı 1600’dü. Ancak Rıza Akpolat döneminde bu sayı 3.200’e çıktı. Kadrolaşma oranı yüzde 100’e ulaştı. Beşiktaş Belediyesi’nde çok büyük bir kadrolaşma olunca bize bilgiler gelmeye başladı. Oradaki kaynağım çok ibretlik bir hadise anlattı. Dedi ki: ‘Belediyenin resmi aracıyla bir cenaze için tokat’a gittik. Cenaze arabasının üstünde Beşiktaş belediyesi yazıyordu. Tokat’a indik ve aracı park ettik. Aracın etrafında bekliyorduk ve insanlar cenazesini yolcu ediyordu. Bir tane vatandaş koşarak yanımıza geldi. Dedi ki: ‘’Kardeşim maaşlar neden yatmıyor?’’Ben de, “maaşların yatmadığını nereden biliyorsunuz?”dedim. O da, “Benim maaşım da yatmıyor” dedi. Bu adam Tokat’ta yaşıyor ve Beşiktaş Belediyesi’nden maaş alıyor. Bu kadar büyük bir talan var.” diye ekledi.
“Bu Gerçek Ortaya Çıkacak!”
Say, “Beşiktaş Belediyesi şu an maaşları ödeyebilmek için bankalardan kredi çekiyor. Belediye’nin mali durumu son derece kötü. Maliye müfettişlerinin bu durumu araştırması halinde gerçeklerin ortaya çıkacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.
“Belediyeye Ait Özel Etiler Hastanesini Aziz İhsan Aktaş’a Devretmişler”
Beşiktaş Belediyesi ile Aziz İhsan Aktaş’ın arasındaki bağ ile ilgili bilgiler veren Say, “Başkan Rıza Akpolatla beraber gözaltına alınan Aziz İhsan Aktaş, ‘2019 Diyarbakır Bağlar Belediyesi Ak partinin elindeyken 80 milyonluk ihale almış da bu işlem kamu zararı oluşturmuş ve buradan da soruşturma geçirmiş’ diye konuşuyor. Chp’den ihale aldıysa bu adam, Ak Parti’den de ihale aldı algısını oluşturmaya çalışıyorlar. Evet, Ak Parti’den ihale aldı, kamu zararı oluştu ve hesabı soruldu. Peki, Beşiktaş Belediyesi’nde ne yapmış Aziz İhsan Aktaş? Beşiktaş Belediyesi’nin kazandığı bir para olmadığı için ödemeyi nasıl yapmışlar biliyor musunuz? Belediyeye ait özel etiler hastanesini Aziz İhsan Aktaş’a devretmişler. “ ifadelerini kullandı.
“Biz Bunu Gazeteye Yazdık”
Say, “Ballı ihalelerin paslandığı Destek Hizmetleri müdürlüğü vardı. Orada İnan Güney’in bir köylüsü, Gülal Erdoğan Anıl adında bir hanımefendi vardı. Hanımefendiyi göndermişler ve yerine Diyarbakır’dan Ferit Tuçi diye birini getirmişler. Bu kişinin Aziz İhsan Aktaş Bey’in akrabası olduğu söyleniyor. Adam ihalenin başına akrabasını getirmiş. Biz bu haberi gazeteye yazdık.
Bunun yanı sıra Aktaş, İBB’den 3 ayda 2.5 milyar liralık otobüs bakım ihalesi aldı. Bu kişi sadece Beşiktaş’tan değil, tüm CHP’li belediyelerden ihaleler alıyordu.” şeklinde konuştu.
“Bunlar Zaten Bir Örgüt”
İlhan Güney’in yolsuzluğa dair bir şey yapıldığının görülmediğe dikkat çeken Say,“Gözaltına alınanlardan birisi Mehmet Sinan Koraltan ise Adana Büyükşehir Belediyesi ASKİ iştirakinde teftiş kurulu başkanıydı. Aynı zamanda Mehmet Sinan Koraltan, Fetö’nün belediyeler imamı Erkan Karaarslan’ın ortağıdır. Bunlar zaten bir örgüt. Operasyonun ismi ‘Örgüt Operasyonu’ olarak bilinir. Ahmet Özel’de bu operasyona dahildir.
Araştırmalarım sonucunda İlhan Güney, Beyoğlu ilçe başkanıyken yapılan ihaleden birkaç ay sonra kendisine 1 milyonluk ev almıştı ve baldızını Beltaş’ta Genel Müdür Yardımcısı yapmıştı. O da zaten Chp’de olan bir şeydir. Buna yolsuzluk ispatlayamadığın sürece bir şey yapamazsın.” diyerek sözlerini noktaladı.