Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), 2025-2026 eğitim öğretim yılı için "fahiş fiyat artışı" uygulayan özel okullara yönelik inceleme başlattığını duyurdu.

Bakanlık, özellikle kademe başlangıç sınıflarında (okul öncesi, 1, 5 ve 9. sınıflar) talep edilen yüksek ücretleri, eğitim dışındaki hizmetlerle ilgili zorlamaları ve mevzuata aykırı fiyatlandırmaları tespit etmek amacıyla kapsamlı bir çalışma yürüttü.

Velilerin ekonomik çıkarlarını korumak ve mağduriyetleri önlemek adına MEBBİS üzerinden son iki yılın verileri incelendi. Bu inceleme sonucunda, Türkiye genelinde faaliyet gösteren bazı özel okulların, mevzuata aykırı biçimde fahiş öğrenim ücretleri ve "etüt, kitap-kırtasiye, kıyafet, yemek" gibi hizmetlerde yüksek fiyatlar belirlediği belirlendi.

Bakanlık açıklamasına göre, gelen şikâyetler doğrultusunda bazı özel okullar hakkında hem inceleme hem de soruşturma başlatıldı.  Fahiş fiyat artışı uygulayan kurumlar, Ticaret Bakanlığı tarafından da takip ediliyor.

3 OCAK’TAKİ MEVZUAT HÜKÜMLERİNİN UYGULANMASINA YAKIN TAKİP

MEB, 3 Ocak'ta Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan düzenleme ile özel okulların ücret belirleme süreçlerine yeni sınırlamalar getirdi. Yönetmelikte yer alan "Kademe başlangıçları için belirlenen öğrenim ücretlerinde fahiş oranda artış yapılamaz." hükmü, okulların özellikle anaokulu, bir, beş ve dokuzuncu sınıf düzeylerinde sunulan hizmetle orantısız ücret artışları yapamayacağını güvence altına aldı.

5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 12’nci maddesine atıfta bulunan Bakanlık, özel okulların faaliyetlerini yalnızca kazanç sağlama amacıyla düzenleyemeyeceklerini bir kez daha hatırlattı. Kanunda yer alan, "Kurumlar, Türk millî eğitiminin amaçları doğrultusunda eğitimin kalitesini yükseltmek, gelişmelerine fırsat ve imkân verecek yatırımlar yapmak üzere gelir sağlayabilirler." hükmü, eğitimin niteliğini artırmanın öncelikli olduğunu belirtiyor.

Kaynak: Haber Merkezi