Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan  Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, gündeme ilişkin soruları yanıtladı, ve önemli değerlendirmelerde bulundu. Lübnan'da yaşanan telsiz ve çağrı cihazı patlamalarının ardından, siber güvenlik ve haberleşme güvenliğinin önemi ortaya çıkarken Türkiye'den önemli bir adım geldi. 

Dışişleri Bakanı Fidan, İsrail'in saldırıları adım adım Lübnan’a doğru tırmandırmaya başladığını görüyoruz." değerlendirmesinde bulunurken yakında Türkiye'de bir siber güvenlik teşkilatı kurulacağını açıkladı. 

Bakan Fidan Lübnan'da elektronik cihazlarda meydana gelen patlamaların yaklaşık 1 yıldır devam eden "savaşın bir parçası" olduğunu söyledi.

“SİBER GÜVENLİK TEŞKİLATI KURULACAK”

Siber güvenlik konusunda Türkiye'deki kurumlarda büyük bir farkındalık olduğunu aktaran Bakan Fidan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesinde bir genel müdürlük olduğunu söyledi. 

Fidan, MİT ve Emniyet Teşkilatı'nın da bu konuda etkili olduğuna değinerek, “Müstakil bir siber güvenlik teşkilatının kurulmasıyla ilgili konu hükümetimizin de gündemine getirildi.” dedi.

"SİBER GÜVENLİKLE İLGİLİ ÜLKEMİZDE BÜYÜK BİR FARKINDALIK VAR"

Dışişleri Bakanı Fidan sürec ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi, “Müstakil bir siber güvenlik teşkilatı kurulması hükümetimizin gündemine getirildi. Cumhurbaşkanımız bunun artık olması gerektiğine dair bir irade koydular. Siber güvenlikle ilgili aslında ülkemizde kurumlarımızda büyük bir farkındalık var. Burada biliyorsunuz Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde bir Genel Müdürlüğümüz var aslında bu konuyla ilgilenen. Diğer taraftan Milli İstihbarat Teşkilatı siber güvenlikle ilgili konularda oldukça yetkin kabiliyetleri var. Emniyet Teşkilatımızda yetenek var. Şimdi esas itibarıyla müstakil bir siber güvenlik teşkilatının kurulmasıyla ilgili konu, hükümetimizin de gündemine getirildi.

Dışişleri Bakanı Fidan: Esad’la görüşmeye hazırız Dışişleri Bakanı Fidan: Esad’la görüşmeye hazırız

SİBER GÜVENLİK TEŞKİLATI NEDİR NE ZAMAN KURULACAK?

Cumhurbaşkanımız Milli Güvenlik Kurulu'nda da yapılan tartışmalar neticesinde, yani bunun artık olması gerektiği konusunda bir irade koydular. İnşallah çok yakın zamanda bunun hayata geçeceğini göreceğiz.” ifadelerini kullandı. 

SİBER GÜVENLİK NEDİR?

Siber güvenlik; bilgisayarları, ağları, yazılım uygulamalarını, kritik sistemleri ve verileri olası dijital tehditlerden koruma uygulamasıdır. Kuruluşlar müşteri güvenini sürdürmek ve düzenleyici mevzuat uygunluğunu karşılamak için verileri güvenceye alma sorumluluğu taşır. Hassas verileri yetkisiz erişimden korumak ve bunun yanı sıra iş operasyonlarında istenmeyen ağ etkinliği nedeniyle kesinti oluşmasını önlemek için siber güvenlik önlemleri ve araçları kullanırlar. Kuruluşlar; çalışanlar, süreçler ve teknolojiler arasında dijital savunma sürecini düzene koyarak siber güvenliği uygularlar.

SİBER GÜVENLİK NEDEN ÖNEMLİ?

Enerji, ulaşım, perakende ve üretim gibi çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler, etkili müşteri hizmetleri sunmak ve uygun maliyetli işletme operasyonları yürütmek için dijital sistemler ve yüksek hızlı bağlantı kullanır. Tıpkı sahip oldukları fiziksel varlıkları korudukları gibi, dijital varlıklarını da güvenceye almalı ve sistemlerini istenmeyen erişimden korumalıdırlar. Bir bilgisayar sistemine, ağa veya bağlı tesislere karşı ihlalde bulunarak bunlara yetkisiz erişim elde etmeye yönelik kasti bir etkinlik siber saldırı olarak adlandırılır. Başarılı bir siber saldırı gizli bilgilerin ifşası, çalınması, silinmesi veya değiştirilmesiyle sonuçlanır.

Kaynak: HABER MERKEZİ