Doğrudan 7 milyon çalışanı ilgilendiren yeni asgari ücret zammı için görüşmeler sürüyor. Kritik Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapıldı. İkinci toplantı yaklaşık 1 saat sürdü. Komisyonda, işçi tarafını TÜRK-İŞ konfederasyonu, işveren tarafını ise TİSK konfederasyonu temsil ediyor. TÜRK-İŞ, önceki komisyon çalışmalarında olduğu gibi, 4 asgari ücretli işçiyi komisyon üyesi olarak bildirdi.
Bu toplantıda üçüncü toplantının zamanlaması ve öncesinde tarafların çeşitli temaslarıyla bir sonuca ulaşılması yönündeki girişimlerle, karar sürecinin tamamlanmasına yönelik işaretler izlendi.
Komisyonda henüz rakam telaffuz etmeyen işçi ve işveren tarafının, sunulacak ekonomik veri ve raporların ardından 3. toplantıda pazarlığa başlaması bekleniyor.
TÜRK-İŞ'TEN AÇIKLAMA
Toplantının ardından kameraların karşısına geçen TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar açıklamalarda bulundu. İlk toplantıda olduğu gibi bu toplantıda da rakam konuşmadıklarını belirten Ağar, bir sonraki toplantı tarihinin belli olmadığını ama üçüncü toplantıda asgari ücretin belirleneceğini düşündüğünü söyledi.
"RAKAM SÖYLEMEDİLER"
Ağar, şöyle konuştu: "Komisyon olarak, insanların enflasyonu, mutfağını, çocuklarını, ihtiyaçlarını karşılayamadığını söyledik. Hiçbir yaptırım gücümüz olmadığını söyledik. Kamouyunda tartışılması için rakam istedik ancak rakam açıklanmadı. 'TİS'te rakam getiriyorsunuz zaten' dediler. Elbette getiriyoruz çünkü TİS pazarlık ve müzakere masası. Asgari ücret pazarlık masası değil. TİS görüşmeleri aylarca sürer.
Sayın Hazine ve Maliye Bakanı, 'Kötü günler geride kaldı' diyor. O zaman gelecek güzel günlerden asgari ücretli vatandaşlarımız da faydalansın. Önümüzdeki hafta Çalışma Bakanlığı üçüncü görüşme için tarih bildirecek. Henüz belli değil.",
"RAKAM SÖYLERSEK ALTINDA KALABİLİRİZ"
Sürecin uzayacağını zannetmediğini ve bir sonraki toplantıda yeni asgari ücretin belirlenebileceğini de vurgulayan Ağar, şunları kaydetti: İşçilerimiz, resmî komisyon üyelerimiz, birinci toplantıda da nasıl geçinemediklerini anlattılar. Görüşlerini bildirdiler. Benim söylediklerim de arkadaşlarımızı görüşleri. Arkadaşlarımız bize yazılı olarak da asgari ücret taleplerini iletecekler. Sürecin uzayacağını zannetmiyorum, üçüncü toplantıda biteceğini düşünüyorum. Toplantıdan önce de bu rakamın belirlenmesini istiyoruz. Biz para veren değil isteyen tarafız ve rakam söylersek altında kalabiliriz. Günün şartlarına göre milyonlarca asgari ücretlinin insanca yaşayabileceği bir rakam istiyoruz. İktidar neden rakam söylemiyor onun takip edilmesini istiyoruz."
İLK TOPLANTIDA TARAFLAR GÖRÜŞLERİNİ DİLE GETİRDİ
Komisyonun 10 Aralık'taki ilk toplantısına başkanlık yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "İstihdamın korunması ve artırılması gibi ekonomik ve sosyal koşulları detaylı şekilde analiz ederek hem işçi hem de işveren taraflarının memnuniyetini gözeten, adil bir asgari ücret belirlenmesini ümit ediyoruz" ifadelerini kullanmıştı.
Komisyonda işçi heyetine başkanlık yapan TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar da yeni asgari ücretin belirlenmesinde gerçekleşen ya da öngörülen enflasyon oranlarının dikkate almayacaklarını bildirip, "İnsanların yüzünü güldürecek bir ücretin tespit edilmesini bekliyoruz" demişti.
İşveren heyetine başkanlık eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç ise asgari ücrete hem çalışan hem işveren gözüyle baktıklarını belirterek, "Süreci, sadece işverenleri koruyan değil, aynı zamanda çalışma arkadaşlarımızın alım gücünü de dikkate alan bir bakış açısı ile yöneteceğiz" ifadelerini kullanmıştı.
MEVCUT ASGARİ ÜCRET 17 BİN 2 LİRA
Asgari ücret, halen bir işçi için aylık brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, kesintiler düştüğünde net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor.
Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 23 bin 502 lira 94 kuruş. Bunun 20 bin 2 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 3 bin 100 lira 39 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 400 lira 5 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.
ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?
Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.
Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor.
Oyların eşitliği halinde komisyon başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.