Almanya, AB'ye seyahata giden insanların AB içinde serbest dolaşımı öngören Schengen vizesini pazartesi gününden itibaren fiilen askıya alıyor. Avrupa'da oldukça tartışılan bu yeni uygulamayla kara yoluyla Almanya'ya girmek isteyen ama 'sakıncalı görülen' Türkler ve diğer kişiler, vizeleri bile olsa ülkeye alınmayacak.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser ülkeye akın eden düzensiz göçü kontrol etmek ve iç güvenliğin korunmasını sağlamak için ülkenin kara sınırlarında geçici iç sınır kontrollerine de başlanacağını duyurmuştu.

Verilen bu karar doğrultusunda Alman Devleti, sınır güvenliklerini sıkı şekilde sağlamak için komşu ülkelerden gelen yolcuları 16 Eylül Pazartesi gününden itibaren sıkı şekilde kontrol edecek.

SCHENGEN FİİLEN YOK HÜKMÜNDE

Bundan sonra başka bir karar verilene kadar AB içinde serbest dolaşımı öngören Schengen Anlaşması fiilen askıya alınmış olacak. Uygulamanın bu noktada Türkleri de etkileyecek bir adım olduğu düşünülüyor.

Avusturya, Almanya'nın sınırdan geri göndereceği hiçbir göçmeni kabul etmeyeceğini açıklarken Polonya, kararı "kabul edilmez" diye niteledi.

AB ÜLKELER NE YAPACAK?

Uygulamaya konan Schengen'in askıya alınması kararının kalıcı bir karar mı olacağı, veya diğer AB ülkeleri için nasıl sorunlar doğuracağı ya da aşırı sağın etkisiyle popülist politikaların bir sonucu mu olduğu soruları gündeme geldi. 

Schengen'in fiilen yok hükmünde olmasının Almanya'da ve bölgede nasıl sonuçlar vereceği merak konusu.

Editör: Gülsena Afra ERSAN