ABD’nin İsrail’e Gazze Şeridi’ndeki insani koşulları iyileştirmesi için verdiği 30 günlük süre doldu. 13 Ekim’de İsrail’e gönderilen mektupta, sivillere insani yardım teslimatını engelleyen ülkelere silah sevkiyatının ABD yasalarına aykırı olduğu vurgulanmıştı. Ancak sürenin dolmasının ardından ABD yönetimi, uluslararası kuruluşların aksi yöndeki raporlarına rağmen, İsrail’in Gazze’deki insani durumu iyileştirdiği yönünde bir değerlendirme yaptı. Bu açıklamayla birlikte, İsrail’e yönelik silah sevkiyatına herhangi bir kısıtlama getirilmeyeceği belirtildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vedant Patel, “Mevcut durumda, İsrail’in ABD yasalarını ihlal ettiğine ilişkin bir değerlendirmemiz yok” dedi.
Patel, Gazze’deki insani durumda gözlenen ilerlemenin desteklenmesi ve sürdürülebilir hale getirilmesi gerektiğini söyleyerek, “Mevcut durumda, İsrail’in ABD yasalarını ihlal ettiğine ilişkin bir değerlendirmemiz yok. İsrail, ekim ayında bakanlar Blinken ve Austin tarafından gönderilen mektupta belirtilen tedbirleri ele almak için bir dizi adım attı. İsrail’deki ortaklarımızla, ABD’nin müdahalesi sonucunda attıkları bu adımlar ve atılması gerektiğini düşündüğümüz ilave adımlar hakkında görüşmeyi sürdürüyoruz” dedi.
ABD’nin İsrail’e ayrıcalık tanımadığını ileri süren Patel, “İnsani durumun genel olarak iyileştiğini görmek istiyoruz ve bu adımlardan bazılarının, bu koşulların iyileşmeye devam etmesini sağlayacağını düşünüyoruz” diye ifade etti.
İsrail'in en büyük silah ve askeri yardım tedarikçisi olan ABD’nin bu kararı, uluslararası yardım kuruluşlarının Gazze’deki insani durumun savaşın başlangıcından bu yana en kötü seviyede olduğuna dair raporlarının hemen ardından açıklandı.
ABD yönetimi, 13 Ekim tarihli mektubunda İsrail'e Gazze'deki insani koşulların iyileştirilmesine yönelik bir dizi talepte bulunmuştu. Bu talepler arasında, Gazze’ye her gün en az 350 kamyonluk insani malzeme girişine izin verilmesi, beşinci bir geçiş noktası açılması, sahillerdeki çadır kamplarında yaşayan insanların kış öncesinde daha güvenli bölgelere geçişine olanak tanınması ve Gazze’nin kuzeyine yardım kuruluşlarının erişiminin sağlanması yer almıştı. Ayrıca, İsrail’in BM’nin Filistinli mültecilere yardım ajansı UNRWA’nın çalışmalarını engelleyecek bir yasa çıkarmaktan kaçınması çağrısında bulunulmuştu.
ABD yasalarına göre, askeri yardım alan ülkelerin uluslararası insancıl hukuka uyması ve sivillere yönelik insani yardımları engellememesi gerekiyor