Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Anitta Hipper, Rusya’ya yönelik yaptırımların kaldırılmasının veya hafifletilmesinin ancak Rusya’nın saldırılarını durdurması ve askeri güçlerini Ukrayna’nın tüm topraklarından çekmesiyle mümkün olabileceğini belirtti.

Brüksel’de düzenlenen günlük basın toplantısında, Hipper ve AB Komisyonu Sözcüsü Olof Gill, Rusya’ya uygulanan yaptırımlara ilişkin soruları yanıtladı. Kremlin’in, ABD ile yürüttüğü ateşkes müzakerelerinde, Karadeniz girişiminin yeniden canlandırılması için Rus Tarım Bankası (Rosselkhozbank) ve tarım ticaretinde yer alan diğer finans kuruluşlarının uluslararası ödeme sistemi SWIFT’e bağlanmasına yönelik talebine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

RUSYA'NIN UKRAYNA'DAN TAMAMEN ÇEKİLMESİ YAPTIRIMLARIN KALDIRILMASI İÇİN ŞART

Hipper, yaptırımların Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik "sebepsiz ve haksız saldırısı" nedeniyle uygulandığını vurgulayarak, "Rus askeri güçlerinin Ukrayna'nın tamamından koşulsuz olarak çekilmesi, yaptırımları değiştirmek veya kaldırmak için ana ön koşullardan biri olacak." dedi.

Moskova’nın savaşı sona erdirmek için gerçek bir siyasi irade göstermesi gerektiğini belirten Hipper, "Herhangi bir barış anlaşması veya müzakere, Ukrayna için adil ve kalıcı bir barış sağlamalıdır." ifadesini kullandı.

"YENİ YAPTIRIM PAKETİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ"

Rusya üzerindeki baskıyı en üst düzeye çıkarmayı amaçladıklarını dile getiren Hipper, bu kapsamda 16 yaptırım paketi hazırladıklarını ve yeni bir paket üzerinde çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Ayrıca, Ukrayna’ya yönelik askeri mühimmat desteğini artırmaya devam ettiklerini belirtti.

AB Komisyonu Sözcüsü Gill ise AB yaptırımları kapsamında Rusya ve Belarus bankalarının uluslararası ödeme sistemi SWIFT’i kullanamadığını hatırlattı.

Söz konusu tedbirin Rusya'nın savaşı finanse etme kapasitesini kısıtlamak ve bankaların yabancı para elde etmesini veya varlıklarını yurt dışına transfer etmesini önlemek için alındığını hatırlatan Gill, bu tedbirin Rus ekonomisine ciddi zarar verdiğini söyledi.

Avrupa ülkeleri, Rusya'nın uluslararası finans sistemiyle bağlantısını koparmak ve Rus kurumlarının dünya genelindeki faaliyetlerini engellemek üzere, önemli Rus bankalarını uluslararası para transferi sistemi SWIFT'ten çıkarmışlardı.

Belçika merkezli SWIFT, dünya çapında finans kuruluşları arasındaki işlemlerin güvenli ve standart bir halde gerçekleştirilmesine imkan sağlıyor. Halihazırda 200'den fazla ülke ile 11 binden fazla finans kurumunun bağlı olduğu SWIFT ile dünyadaki sınır ötesi ödemelerin büyük kısmı gerçekleştiriliyor.

Kaynak: AA