Reuters tarafından görülen bir belgeye göre, Avrupa Birliği'nin altı üye ülkesi, ulaşım, enerji ve bankacılık gibi alanlarda Suriye'ye uygulanan yaptırımların geçici olarak askıya alınması çağrısında bulundu.
Avrupa liderleri, Amerika Birleşik Devletleri, çoğu ülke ve Birleşmiş Milletler tarafından terör örgütü olarak tanınan “Hayat Tahrir el-Şam” (HTŞ) liderliğindeki muhalif güçlerin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı devirmesinin ardından Şam’a yönelik politikalarını yeniden değerlendirmeye başladı.
Almanya, Fransa, Hollanda, İspanya, Finlandiya ve Danimarka tarafından imzalanan belgede, AB’nin "yaptırım rejimimizi derhal yeniden düzenlemeye başlaması gerektiği" belirtildi.
Ancak belge, insan hakları ve azınlıklara saygı konusundaki AB beklentilerinin karşılanmaması durumunda, daha fazla yaptırımın kaldırılmayabileceği ve kaldırılmış yaptırımların yeniden yürürlüğe konulabileceği uyarısında bulundu.
Geçen hafta ABD, insani yardım akışını kolaylaştırmak amacıyla Suriye'deki yönetim kurumlarıyla yapılan işlemler için altı aylık bir yaptırım muafiyeti getirmişti.
Altı AB üyesi, yaptırımların kaldırılmasıyla sivil uçuşların kolaylaştırılması, yüksek değerli mallara yönelik yaptırımların yeniden değerlendirilmesi, petrol ve gaz teknolojilerine yönelik ihracat yasağının kaldırılması ve AB ile Suriye arasında mali kanalların yeniden açılması gerektiğini belirtti.
Bununla birlikte, Esad yönetimi ve destekçilerine yönelik yaptırımların yürürlükte kalması gerektiğini vurguladılar.
HTŞ’ye yönelik yaptırımların kaldırılmasının Birleşmiş Milletler düzeyinde tartışılması ve yakın ortaklarla koordinasyon içinde ele alınması gerektiği ifade edilen belgede, "Bu, HTŞ ve lideri Ahmed el-Şaraa ile sahadaki durumun ortak değerlendirmesine bağlı olacaktır" denildi.
AB’nin dış politika şefi Kaja Kallas, pazar günü Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde Suriyeli mevkidaşı Esad Hasan el-Şibani ile bir araya geldi. Burada Orta Doğu ve Batılı diplomatlar, ülkedeki durumu ele almak üzere toplandı.
Kallas, “Şimdi, Suriye’nin yeni liderliğinin, tüm azınlıkları koruyan barışçıl ve kapsayıcı bir geçiş yoluyla yarattıkları umudu gerçekleştirme zamanı” dedi.
“Sonraki adımda, AB Dışişleri Bakanları ile yaptırımların nasıl hafifletileceğini tartışacağız” diye ekledi.