Girişimci Koray Kartal, 2006 yılında kurduğu şirketinde proje çalışmalarını tamamladıktan sonra 2010'da KOSGEB'e başvurdu. Başvurusu kabul edilen Kartal, aynı yıl yerli ve milli imkanlarla güvenlik bariyerleri üretmeye başladı.

Ürettiği bariyerleri 76 ülkeye ihraç eden Kartal, ülke ekonomisine katkı sağlarken, 8 kişiyle başladığı işinde bugün 100 kişiye istihdam sunuyor.

YERLİ ÜRETİMLE GLOBAL PAZARA AÇILDI

Kartal, şirketini kurduğunda ilk hedefinin, yurt dışından büyük bir bölümü ithal edilen güvenlik bariyerlerini yerlileştirip millileştirmek olduğunu ifade etti.

KOSGEB'e bazı projeleri sunup dijitalleşme yönünde destekler almalarıyla 2010'da üretime başladıklarını belirten Kartal, "Daha sonrasında Ticaret Bakanlığından yurt dışı ihracat destekleri de aldık. Bunlarla birlikte üretimimizi artırdık. Özellikle istihdamımızı da artırdık. 8 kişiyle bu işe başlamıştık, şu anda yaklaşık 100 kişilik bir kadromuz var. İnsanların yaşam alanlarında güvenli ve rahat olabilmeleri için kurumlara güvenlik bariyerleri üretiyoruz." dedi.

Bariyer Aa 2348406

İHRAÇATI ARTIRDIK

Kartal, ilk olarak yerden çıkan güvenlik bariyer sistemleri üretimine başladıklarını, sonrasında bunları daha da geliştirip, İngiltere'den ve Avrupa'dan onaylı çarpışma testleri aldıklarını belirterek, sertifikalarla yurt dışına Türkiye'de üretilen ürünleri satıp ihracatı artırdıklarını söyledi.

Kendilerinden önce Türkiye'de yerli üretimin çok kısıtlı şekilde gerçekleştiğini ifade eden Kartal,  "Yerli üretim bariyer sistemlerinde yüzde 50'lilerdeydi. Kuruluşumuzdan bir süre sonra bir araştırma yaptırdık ve bunun sonucunda bizimle birlikte sektörde minimum yüzde 80 olmak üzere bazı ürünlerde yüzde 95 yerlilik oranına getirdik ürünleri. Özellikle bariyer sistemlerinde yurt dışına bağlı olduğumuz ürünleri tamamen yerlileştirdik." diye konuştu.

YERLİ ÜRETİMDE BÜYÜK İLERLEME

Koray Kartal, Türkiye'de üretilen hiçbir ürünü yurt dışından ithal etmediklerini belirterek, "Bazı ithal ürünlerin nasıl Türkiye'de üretilebileceği üzerine çalışmalarımız var ve bazılarını da tamamladık. İlk başladığımızda yüzde 40 ithalat yapıyorduk, şu anda bu oran yüzde 8-9'a düştü. Bu ürünler üzerinde de çalışmalarımız devam ediyor. Çözüm ortaklarıyla birlikte, bu ürünleri yüzde 100 yerlileştirmek için AR-GE çalışmalarına devam ediyoruz" dedi.

Kartal, Türkiye'de kamu ve özel sektör kurumlarına satış yaptıklarını belirterek, binanın dışında güvenlik alanı oluşturmak isteyen kurumlara destek sunduklarını ifade etti.

"Şu an uluslararası arenada bilinen bir Türk firmasıyız ama bizim için en önemli hedef bu sektörde dünyada ilk 5'e girmek." olduğunu belirten Kartal, "Bu zamana kadar 74 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Bunun yaklaşık 14'üne sürekli ihracat yapıyoruz. Özellikle Güney Kore, Orta Doğu ülkeleri, Türk cumhuriyetleri, Balkanlar'da yoğun olarak çalışıyoruz. Avrupa'da da İtalya, Fransa gibi ülkelere ihracat gerçekleştiriyoruz. Özellikle Arnavutluk, Sırbistan, Hırvatistan gibi ülkelerde yine aynı şekilde ihracatımızı gerçekleştiriyoruz. Afrika'da da Nijerya, Gana, Kenya gibi ülkelere de ciddi anlamda ihracatlar gerçekleştiriyoruz. Ayrıca bir başka hedefimiz ihracatımızı 2 yıl içerisinde yüzde 40 artırmak istiyoruz. Amerika ve Çin pazarları içinde çalışmalarımız sürüyor. Orada fuarlarla görüşmelerimiz sürüyor. Özellikle Avrupa pazarında şu an yoğun çalıştığımız için bir sonraki süreçte ABD ve Meksika pazarlarında hedeflerimiz var." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de üretim yapmak isteyen ve hedefi olan gençlere seslenen Kartal, "Benim gençlere en önemli tavsiyem, yola çıkarken mutlaka hedeflerini belirlesinler. Tamamen kendi işlerine odaklansınlar. Devletimizin verdiği destekler de çok önemli. Bu desteklerin ilk başladığınızda çok büyük faydaları oluyor. Türkiye'nin hemen hemen her sektörde kendi üretimini yapıp bu ürünlerini satacak potansiyeli var. Burada gençlerimiz çok önemli ve onlara çok büyük işler düşüyor." dedi.

Kaynak: AA