Fransız Parlamentosu'nun alt kanadı Ulusal Meclis, Yeni Kaledonya'daki seçimlerin ertelenmesini talep eden yasa tasarısını görüşerek, tasarıyı 297 "evet" oyu ile kabul etti. Tasarı, 23 Ekim’de Senato tarafından kabul edilmişti ve bugün Meclis’teki oylamanın ardından Parlamento tarafından nihai olarak onaylandı. Yasa tasarısının yürürlüğe girebilmesi için Resmi Gazete’de yayımlanması gerekiyor.
Fransa’da bir yasa tasarısının nihai olarak kabul edilmesi için, Parlamento'nun iki kanadı olan Meclis ve Senato'nun aynı tasarı metnini onaylaması gerekiyor. Bu süreç, Yeni Kaledonya'da 15 Aralık’ta yapılması planlanan Kongre ve bölgesel meclis üyeleri seçimlerinin ertelenmesini kapsayan tasarının kabul edilmesiyle tamamlandı.
Tasarı kapsamında adadaki seçimlerin 30 Kasım 2025'e kadar düzenlenmesi amaçlanıyor.
Yeni Kaledonya'nın yerli halkı Kanaklar, Fransız hükümetinin anayasal reform girişimini, 1998'de imzalanan Noumea Anlaşması'na aykırı buluyor. Bu anayasal reform ile hükümet, adada en az 10 yıldır yaşayan Fransızların yerel seçimlerde oy kullanabilmelerini sağlamayı hedefliyor. Ancak, adalılar bu reforma karşı çıkarak, Paris hükümetinin Noumea Anlaşması'na sadık kalmasını talep ediyor. Bu nedenle, mayıs ayından bu yana reform karşıtları, Fransız hükümetine karşı çeşitli gösteriler düzenlemeye devam ediyor.
Paris hükümeti, aylar boyunca ada halkına yönelik kısıtlayıcı önlemler aldı ve yaklaşık 4 aydır Yeni Kaledonya'da gece sokağa çıkma yasağı uyguluyor.
Binlerce ilave Fransız güvenlik gücünün sevk edildiği adada 13 Mayıs'tan bu yana çıkan olaylarda 13 kişi hayatını kaybetti. Merkez sağcı Fransa Başbakanı Michel Barnier, 1 Ekim'de Ulusal Meclis Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Yeni Kaledonya'daki bölgesel seçimlerin ertelendiğini açıklamıştı.
Fransız siyasetçi Michel Barnier, adada seçmen sayısını artırmaya yönelik tartışmalı anayasal reformun, nihai onay için parlamentonun iki kanadının bir araya geldiği Kongreye sunulmayacağını duyurmuştu. Yeni Kaledonya, 1998'de imzalanan Noumea Anlaşması ile özerklik statüsü kazanmıştı ve bu anlaşma, yerli halkın kendi topraklarında azınlık durumuna düşmesini önlemek amacıyla, oy kullanma hakkını yalnızca 1998'den önce adada ikamet edenler ve onların çocuklarıyla sınırlamıştı.