Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, nafaka artırımı için açılan davada, davacı talep etmediği halde mahkemenin "yıllık enflasyon oranında artış" kararını hukuka aykırı bularak bozdu.

2013'te boşandığı eşinden 788 lira yoksulluk, çocukları için de 450'şer lira iştirak nafakası alan kadın, aldığı nafakanın enflasyon karşısında yetersiz kaldığını söyleyerek nafakanın arttırılması için 2020'de dava açtı.

Davalı eski eş, davacı ile boşanmalarının ardından başka evlilik yaptığını ve geçindirmek zorunda olduğu söyledi. Davanın reddini isteyen eski eş bu olmazsa nafakada yıllık enflasyon oranında artış yapılmasını talep etti.

'MAHKEME YILLIK ENFLASYON ORANINDA ARTIŞ' DEDİ

Denizli 2. Aile Mahkemesi, yoksulluk nafakasının 880, iştirak nafakasının ise 700'er liraya yükseltilmesine ve rakamlarda her yıl enflasyon oranında artış yapılmasına karar verdi.

Kararın istinaf mahkemesinde kesinleşti fakat Adalet Bakanlığı, kanun yararına temyiz isteminde bulundu. Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, kararı "kanun yararına" bozdu.

'HAKİM TALEP DIŞINDA KARAR VEREMEZ'

Dairenin kararında, davacı kadının "yoksulluk ve iştirak nafakasının arttırılması" adına dava açtığı, "nafakalarda yıllık enflasyon oranında artış" talebinde bulunmadığı ifade edildi.

Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 26. maddesi kapsamında hakimin talep dışında bir şeye karar veremeyeceği belirtildi.

KARAR NE ANLAMA GELİYOR?

Bu karar göre, nafaka artırımı davalarında nafaka alacaklısının, nafakanın artırılmasıyla birlikte yıllık enflasyon oranında artış yapılmasını da talep etmesi gerekiyor. Aksi taktirde, mahkemece yıllık enflasyon oranında artış yapılmasına karar verilemez.