TÜRİB'in faaliyete geçişinin 5. yılı dolayısıyla Tarım Gazetecileri ve Yazarları Derneği tarafından düzenlenen basın buluşmasına katılan Kırali, önemli açıklamalarda bulundu. Kırali, tarım ürünleri piyasasında aracılı bir döneme geçtiklerini belirterek, Elektronik Ürün Senedi Piyasası (ELÜS) ve lisanslı depoculukta önemli bir eşikte olduklarını vurguladı.
Kırali, işlemlerin 112 acente aracılığıyla yürütüldüğünü ve şu anda 212 lisanslı deponun 287 lokasyonda hizmet verdiğini söyledi. 232 bin yatırımcının işlem yapabilecek şekilde kaydedildiğini belirten Kırali, aracılı sistemle bu sayıyı daha da artırmayı hedeflediklerini ifade etti.
Lisanslı depoların ciddi bir hacme ulaştığını anlatan Kırali, başlangıçta 4 milyon ton olan kapasitenin bugün 11 milyon 400 bin tona yaklaştığını ve Türkiye'nin buğday depolamasının yaklaşık yüzde 30'unun artık lisanslı depolarda gerçekleştirildiğini belirtti. Bu ivmenin ve başarının önemine dikkat çekti.
Kırali, spot piyasayı şeffaf ve derin bir piyasa haline getirdiklerini ve vadeli işlemler piyasasını geliştirdiklerini söyledi. Daha önceki denemelere göre avantajlarının bulunduğunu belirten Kırali, TÜRİB sayesinde spot piyasayı şeffaflaştırdıklarını ve vadeli işlemlerde büyük bir avantaj sağladıklarını ifade etti.
Önlerindeki en büyük sıçrama adımının aracı kurumlar olduğunu belirten Kırali, altyapının tamamlandığını ve yılın ikinci yarısında sistemi devreye alacaklarını söyledi. Sistem kurulma aşamasında olup Ticaret Bakanlığı'ndan faaliyet izni alma sürecinde olduğunu belirtti. Kırali, 232 bin yatırımcının doğrudan borsalarına emir verdiğini ve bu sistemi tanıtmak için ülkenin dört bir yanına giderek çiftçilere dokunmaya çalıştıklarını söyledi.
Kırali, bütün dünyada bu işin aracılarla yapıldığını ve Türkiye'de de çiftçilere sistemi tanıtıp daha fazla yatırımcıyı borsaya çekmeyi amaçladıklarını ifade etti. Üreticilerin lisanslı depolara daha fazla ürün getirmeleri ve gıda güvenliği açısından lisanslı depoculuk sisteminin geliştirilmesinin önemine değinen Kırali, bu yıl aracı kurumları devreye alacaklarını söyledi. Ürün Piyasası Aracı Kurumları (ÜPAK) sahada müşterilerle muhatap olacak, verileri toplayacak ve borsaya iletecek. Şu ana kadar 7 ÜPAK kurulduğunu belirten Kırali, bunların bölgelere kendilerini konumlandırdıklarını ve en geç üçüncü veya dördüncü çeyrekte aracılık sistemini hayata geçireceklerini belirtti.