Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın taşra teşkilatında yapılacak düzenlemeye ilişkin adımlar, 1 Eylül itibarıyla uygulamaya geçti. Bu düzenleme, "Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi" ile 3 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Kararname ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın taşra teşkilatında sunulan hizmetlerin, Gelir İdaresi Başkanlığı'na (GİB) bağlı defterdarlıklar bünyesinde yürütüleceği bildirilmişti.

Bu düzenleme ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın taşra teşkilatı defterdarlıkları ve GİB'in taşra teşkilatı vergi dairesi başkanlıkları tek çatı altında toplandı. Bu adım, kamu hizmetlerinin daha verimli bir şekilde sunulmasını ve maliyetlerin azaltılmasını amaçlıyor.

52 İLDE YENİ DEFTERDARLIK KURULDU

Uygulamayla Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın taşra teşkilatında sunulan hizmetler, Gelir İdaresi Başkanlığı'na (GİB) bağlı defterdarlıklar bünyesinde yürütülmeye başlandı. 29 ildeki vergi dairesi başkanlıkları defterdarlığa dönüştürülerek bulundukları ilin ismini aldı ve bu kapsamda vergi dairesi başkanları defterdar unvanını aldı. Vergi dairesi başkanlığı bulunmayan 52 ilde ise yeni defterdarlıklar kuruldu.

Bu düzenleme ile GİB, ülke genelinde tek tip bir örgüt yapısına kavuşmuş oldu. Ayrıca, Bakanlık taşra teşkilatında bulunan Muhasebat ve Muhakemat birimlerinin görevleri aynen korunarak doğrudan Gelir İdaresi Başkanlığı'na bağlı defterdarlıklara entegre edildi. Bu adımlar, kamu hizmetlerinin daha verimli bir şekilde sunulmasını ve maliyetlerin azaltılmasını hedefliyor.

Kaynak: AA