Sağlık Bakanlığı, 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası kapsamında kanser taramalarının önemini vurgulayan bir açıklama yaptı. Bu yılki haftanın ana teması "Sağlığını Erteleme, Harekete Geç" olarak belirlenirken, kanser taramalarıyla ilgili "Farkında Ol, Taramanı Yaptır, Kanseri Engelle" başlığı öne çıktı.

Açıklamada, kanserin önlenebilir, erken teşhis edilebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğu ifade edildi. Vücutta olağan dışı belirtiler fark edildiğinde sağlık kuruluşuna başvurmanın önemine dikkat çekilerek, kanser taramasının kanserle mücadelede en etkili yöntemlerden biri olduğu vurgulandı.

Türkiye'de, Ulusal Kanser Tarama Programı çerçevesinde, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri, Aile Sağlığı Merkezleri ve mobil tarama araçları üzerinden ücretsiz tarama hizmetleri sunulmaktadır. 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir, 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir ve 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere 2 yılda bir tarama yapılmaktadır.

2023 yılı itibarıyla Türkiye genelinde toplam 7,7 milyon kanser taraması yapılmış olup, 2024'ün ilk 6 ayında ise 4,5 milyon tarama gerçekleştirilmiştir. Bu taramalar 1,6 milyon meme kanseri, 1,7 milyon rahim ağzı kanseri ve 1,2 milyon kalın bağırsak kanseri taramasını kapsamaktadır.

Ağustos ayı itibarıyla Türkiye'de 405 KETEM bulunmaktadır, bunlardan 46'sı mobil tarama araçlarıyla kırsal ve dezavantajlı bölgelerde hizmet sunmaktadır. Sağlık Bakanlığı, kişilere en uygun tarama programı ve en yakın tarama merkezi bilgilerini Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Dairesi Başkanlığı web sitesinde erişilebilir kılmaktadır.

Sonuç olarak, Sağlık Bakanlığı, bu bilgilendirme ile kanser taramalarının önemini bir kez daha vurgularken, toplumun bilinçlendirilmesi ve erken teşhis ile sağlık sorunlarının önlenmesi hedefleniyor.

Kaynak: AA