Kitap okuma oranının yükseltilmesi için toplumsal alan ve sivil toplum kuruluşlarının ortak çabalarının desteklenmesi gerektiğini belirten oyuncu, yazar ve şair Mete Gök “Yaşadığımız çağda, dünya genelinde teknolojinin gelişmesiyle birlikte, kitap okuma alışkanlığının her geçen gün daha da azaldığı bir gerçektir.” dedi.

Mete Gök, sözlerini şöyle sürdürdü, "Yaşadığımız çağda, dünya genelinde teknolojinin gelişmesiyle birlikte, kitap okuma alışkanlığının her geçen gün daha da azaldığı bir gerçektir. Dolayısıyla Türkiye'de de kitap okuma oranlarına baktığımızda, sonucun pek de iyi olmadığı gözükmektedir.

İstatistik çalışmalarına göre, Türkiye kitap okuma oranlarında oldukça aşağılarda yer alıyor. Çokça etkenin gölgesinde olan bu tablonun bir çok nedeni bulunuyor.

Genellikle, kitap okuma alışkanlığının gelişmemesinin temelinde sınav odaklı eğitim de önemli bir faktördür. Ancak yakın dönemde okullarda kitap okuma etkinliklerinin ülke çapında artış göstermesi ve kitap yardımları, okullarda açılan kütüphaneler, çeşitlilik gösteren kitap okuma yarışmaları ;
“Kitabımdaki Hazine"
“Okuyorum Geleceğimi Dokuyorum"
“Bir kitap bir insan”
"Kitap Ruhun Gıdası, Aklın İlacıdır."
"Her Kitap Yeni Bir Dünya"
"Kitap Elimde Hazine Kalbimde" gibi projeler elbette zamanla bu ivmeyi olumlu olarak etkileyecektir.

Sonuçta, ülkemizdeki kitap okuma oranının arttırılması adına hem kamusal alanın hem de STK’ların bu konuda atacağı adımlar desteklenmelidir.

Kitap okuma bilincinin temel yaşlarda aşılanması yönündeki teşviklerin arttırılması ve tümüyle geleceğe dönük yatırımların takip edilmesi önem arz etmektedir."

Kaynak: istiklal.com.tr