Osmanlı’da yaklaşık 400 yıl boyunca 26 padişaha ev sahipliği yapan Topkapı Sarayı, İstanbul’un simgeleri arasında yer alıyor. Bu 400 yıllık süreçte yeni bölümleri inşa edilmeye devam eden saray, ziyaretçilerini adeta tarihte bir yolculuğa çıkarıyor.

Geçtiğimiz haftalarda ise bu eşsiz yolculuğu sıra dışı bir deneyime dönüştürecek bir haber geldi. Artık Topkapı Sarayı gece ziyareti için uygun hale getirildi. İsteyenler, bu büyüleyici mekanı hava karardıktan sonra da gezebilecek. İşte detaylar!

Topkapı Sarayı Gece Turları

Herkesin heyecanla beklediği Topkapı Sarayı gece müzeciliği uygulaması, 29 Haziran 2024 tarihinde başladı. Topkapı Sarayı’nı farklı bir atmosferde gezmek isteyenler gece turlarına büyük ilgi gösteriyor.

Cumartesi günleri saat 21:00 ile 23:00 arasında düzenlenen turlar, Bab-ı Hümayundan (Saltanat Kapısı) başlıyor. Buradan yola çıktıktan sonra I. Avluyu ve Bâbüsselâmı (Selam Kapısı) geçiyoruz.

Ardından ilk durağımız II. Avlu oluyor. Geçmişte çok sayıda tavus kuşu ceylanın yaşadığı bu avlunun etrafında Kubbealtı ve Saray Saatleri Galerisi yer alıyor.

İlk ziyaret edeceğimiz yer olan Kubbealtı, Osmanlı’da önemli bir yere sahipti. Yaklaşık 400 yıl boyunca devlet işlerinin görüşüldüğü Divan-ı Hümayun burada toplandı ve imparatorluğun kaderini değiştiren kararlar yine burada alındı.

Daha sonra Saray Saatleri Galerisi’ne geçiyoruz. Burada Osmanlı döneminde kullanılan, hepsi birbirinden değerli ve farklı dönemlere ait saatler sergileniyor. Bunlar arasında duvar saatleri, masa saatleri ve cep saatleri gibi çeşitli türler bulunuyor.

II. Avludaki gezimizi bitirdikten sonra Harem bölümüne geçiyoruz. Harem, padişahın annesi (Valide Sultan), eşleri, kızları, cariyeleri ve hizmetlilerinin yaşadığı alandı. Şehzadeler de belirli bir yaşa kadar burada büyütülürdü.

Topkapı Sarayı’nın Harem bölümünde sırasıyla Karaağalar Mescidi, Karaağalar Taşlığı, Cariyeler Koridoru, Valide Sultan Dairesi, Hünkar Hamamı, III. Murat Has Odası, Gözdeler Dairesi ve Mabeyn Taşlığı, Altın Yol ve Kuşhane Mutfağını ziyaret ediyoruz.

Ardından III. Avluya geçerek turumuza devam ediyoruz. Burada Arz Odası, Mukaddes Emanetler Dairesi ve Fatih Köşkü ile Hazine Sergisi yer alıyor.

Bu bölümde en çok ilgi gören yer Mukaddes Emanetler Dairesi. Burada çoğunluğu Yavuz Sultan Selim’in Mısır’ı fethinden sonra getirilen Kutsal Emanetler yer alıyor. Bu emanetlerden bazıları şunlar:

  • Hırka-i Saâdet (Hazreti Muhammed’in hırkası)
  • Hırka-i Saâdet'in saklı olduğu altın sandık.
  • Hazreti Muhammed'in ayak izi.
  • Hazreti Muhammed'in sakalı.
  • Hazreti Muhammed'in Uhud Savaşı'nda kırılan dişinin bir parçası.
  • Hazreti İbrahim'in tenceresi.
  • Hazreti Musa'nın asası.
  • Hazreti Yusuf'un cübbesi.
  • Hazreti Yahya'nın kol kemiği.

III. Avluda öne çıkan bir diğer kısım ise Hazine Sergisi. Osmanlı dönemine ait göz alıcı eserlerin sergilendiği kısımda Kaşıkçı Elması, Topkapı Hançeri ve Altın Taht gibi dünyaca ünlü hazineler yer alıyor.

Turumuzun sonuna yaklaşırken Havuzlu Terasta gezip ardından İftariye Kameriyesine (padişahların iftarı beklediği yer) çıkıp İstanbul’un büyüleyici gece manzarasını izleme fırsatını yakalıyoruz.

Daha sonra Bab-ı Hümayuna (Saltanat Kapısı) geri dönerek turumuzun sonuna geliyoruz.

Topkapi Sarayi Gece Ziyareti 5

Topkapı Sarayı Gece Ziyareti Ücreti ve Saatleri

Saraydaki turu gözlerinizin önüne getirdikten sonra “Peki ya bu gece turları kadar?” diye sorduğunuzu duyar gibiyiz.

Topkapı Sarayı gece turları her cumartesi saat 21:00 ile 23:00 arasında yapılıyor. Tur ücretleri yerli ziyaretçiler için 1000 TL ve yabancı ziyaretçiler içinse 5000 TL.

Ayrıca tur biletlerinizi sarayın girişindeki gişelerden alabilirsiniz.

Bu eşsiz deneyimden mahrum kalmamak için İstanbul’a yolunuz düştüğünde mutlaka Topkapı Sarayı’na uğrayın!

Kaynak: HABER MERKEZİ