İsrail, savaş teknolojisi adına geçmişte daha önce görülmemiş bir siber saldırı düzenledi. Bu saldırıda, Hizbullah üyelerinin kullandığı 20-30 yıllık eski telefonlar hacklenerek, patlatıldı. Binlerce Hizbullah üyesi ne olduğunu bile anlamadan bu cihazların ellerinde patlamasıyla ciddi manada yaralandı. Kimisi de hayatını kaybetti. 

TELEFONLAR NASIL PATLAR?

Bu saldırı sonucunda dünya genelinde insanlar, telefonların uzaktan patlayıp patlamayacağını merak etmeye başladı. 

Telefonların en hassas parçası bataryalar. Geçmişte, üretim hatasından dolayı telefonların bataryalarının patladığı biliniyor.  Sorunlar, yanlış batarya yerleşimi ve milimetrik üretim hatalarından kaynaklanarak büyük güvenlik tehditleri oluşturmuştu. Ancak bu cihazlar toplatılarak daha güvenli alternatiflerle değiştirildi.

TELEFON BATARYASI PATLAR MI?

Bataryaların patlaması, sadece üretim hatalarından kaynaklanmaz. Yan sanayi ürünler olarak adlandırılan, düşük kaliteli ve güvencesiz üretim hatlarından çıkan piller de tehlikelidir. Bu piller düşük maliyetli olduğu için tercih edilse bile ciddi güvenlik açıklarına sahip olabilirler. Yan sanayi pillerde görülen kalite sorunları, bataryanın aşırı ısınmasına veya patlamasına neden olabilir.

Akıllı telefonlar, çağrı cihazlarına kıyasla çok daha gelişmiş güvenlik önlemlerine sahip. Hem donanım hem de yazılım tarafında birçok güvenlik katmanı bulunur.

Örneğin bataryanın aşırı ısınmasını önlemek amacıyla devre dışı bırakma mekanizmaları veya cihazın kendini kapatma işlevleri vardır. Bu nedenle modern akıllı telefonların hacklenerek bataryalarının patlatılması neredeyse imkansızdır.

Editör: Gülsena Afra ERSAN