Tarihte yapılan ilk anlaşma, uluslararası Kadeş antlaşmasıdır. Kadeş bir barış anlaşması olma özelliği taşır. Antik dünyanın iki güçlü medeniyeti olan Hitit ve Mısır Uygarlıkları arasında gerçekleşen bu antlaşma tarihte ilk olması bakımından oldukça önemlidir.

Kadeş Barış Antlaşması öncesinde, MÖ 1274 yılında Mısır Firavunu II. Ramses ile Hitit Kralı II. Muvattalli arasında, ticaret merkezi olarak kabul edilen Kadeş'te savaş yapılır.

Fakat gerçekleşen bu savaştan sonra iki taraf da, barışın onların daha çok işlerine yarayacağı düşüncesiyle anlaşmaya varmaya karar verir.

Aradaki bu savaş Kadeş Barış Antlaşması ile son bulur. II. Muvattalli’nin ölümünden dolayı yerine geçen III. Hattuşili tarafından mühürlenen antlaşmada, her iki tarafı da eşit şartlarda etkileyecek maddeler bulunur. 

Bahsedilen belgede Hitit Uygarlığı’nda kral ve kraliçenin rolleri çivi yazısıyla gümüş plakalar üzerinde yazılıdır. Belgenin dili, diplomasi dili olan Akadça'dır. Gümüş plakalar günümüze ulaşamamış olsa da, Hattuşa’da kil tablet olarak gün ışığına çıkarılmıştır. Mısır’da tapınak duvarlarında da kopyası bulunan belgedeki maddelerden biri şudur:

 “İşte, Mısır ülkesinin kralı Büyük Kral Ramses, Hitit ülkesinin kralı Büyük Kral Hattuşili ile iyi barış ve iyi kardeşlik içindedir. İşte, Mısır ülkesinin kralı Büyük Kral Ramses’in çocukları da Hitit ülkesinin kralı Büyük Kral Hattuşili’nin çocukları ile sonsuza dek barış içinde ve kardeş olacaklar. Mısır ülkesi ile Hitit ülkesi de aramızdaki kardeşlik ve barış ilişkisine uygun olarak sonsuza dek barış içinde ve kardeş olacaklar!”

Editör: Gülsena Afra ERSAN