Polonya'nın başkenti Varşova'da bugün başlayıp 2 gün sürecek NATO zirvesi yoğun bir gündemle gerçekleşecek. Yapılacak zirvede 5 ana gündem maddesi öne çıkıyor. Bunlar Doğu Avrupa'daki durum, Yakın ve Ortadoğu, ortaklık politikalarının reformu, genişleme sorunu ve müttefiklerin gelecekteki nükleer stratejisi... 28 üye ülkenin, ilk kez Avrupa'nın doğusundaki bir başkentte yapılan zirvede, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki istikrarsızlığın yanı sıra başta Rusya olmak üzere Doğu'dan gelen birçok tehdit karşısında Soğuk Savaş'tan bu yana en önemli toplu savunma kararlarını alması bekleniyor.
BÜTÇE VE SİBER SALDIRILAR
Örgütün 27'nci zirvesinde Rusya'nın Ukrayna ve Gürcistan'daki tehdidine karşı 2017'den itibaren 6 ila 9 ay içinde Baltık ülkelerine ve Polonya'ya 800 ila bin askerin konuşlandırılması görüşülecek. Üye ülkelerin de ayrıca askeri harcamalarını 2024'e kadar gayri safi yurtiçi hasılalarının en az yüzde 2'sine çıkarmaları müzakere edilecek. Zirvede ayrıca devletlere ve uluslararası gruplara düzenlenen siber saldırılar ele alınacak. Rusya ve NATO arasında yaklaşık 20 seneden bu yana süren yumuşak hava, Kırım'ın Rusya tarafından ilhak edilmesinden sonra bozuldu. Rusya batı sınırına asker ve mühümmat yığarken her 2 taraf da askeri manevralara hız veriyor. Nükleer silahsızlanma görüşmeleri duraklarken tank ve füze tedariki üst düzeye ulaştı. Bazı uzmanlara göre bu durum, fiili bir yeni soğuk savaş...
OBAMA İLE GÜNDEM TERÖR
NATO zirvesi, devlet başkanları arasında önemli görüşmelere de sahne olacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın zirvede, aralarında ABD Başkanı Barack Obama ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de bulunduğu liderlerle ikili görüşmeler yapması bekleniyor. Obama ile Suriye ve Türkiye'nin terörle mücadelesi, Merkel ile de sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısının kabülünün konuşulacağı belirtiliyor. Cumhurbaşkanı ayrıca Almanya'da giderek artan İslamofobi ile yabancılara karşı düzenlenen saldırılar ve kendisine hakaret eden komedyen Böhmermann konusundaki net tavrını da şansölyeye aktaracak.
VİZE SERBESTİSİ...
Merkel ile görüşmede AB kapsamında mülteci krizinin aşılması konusundaki işbirliğinin de gündeme gelmesi bekleniyor. Türkiye aldığı önlemler sayesinde Avrupa'ya giden mülteci sayısının azalmasını sağladı. AB ile üyelik görüşmelerinde yeni fasılların açılması ile Türk vatandaşlarının ekim sonundan itibaren vizesiz Avrupa seyahati imkânının da gündeme geleceği tahmin ediliyor. Tayyip Erdoğan zirvede, terörle ortak mücadele için müttefiklere yaptığı çağrıyı da yineleyecek.
18 BAŞKAN, 21 BAŞBAKAN KATILIYOR
Varşova'daki zirve 18 ülke başkanı, 21 başbakan, 41 dışişleri bakanı ve 38 savunma bakanının katılımıyla gerçekleşiyor. NATO'ya üye ülkeler haricinde Avrupa Birliği (AB) liderleri ile Gürcistan, Ukrayna ve Afganistan gibi müttefik ülkelerin liderleri de zirveye iştirak ediyor. Delegasyonda 2 bin 200 üye olduğu ve akredite gazetecilerin sayısının 2 bini geçtiği belirtiliyor. ABD'nin Varşova'daki Büyükelçiliği AFP'ye yaptığı açıklamada, stadyumda ABD Başkanı Barack Obama'nın misafirlerini ağırlaması için Oval Ofis benzeri bir oda hazırlandığı belirtildi.
TÜRK HAVA KUVVETLERİ'NE POLONYA GÖREVİ
Türkiye, zirvenin güvenliğinin sağlanmasına hava desteği verecek. Fransa ve İngiltere'nin de destekleyeceği bu görev kapsamında, havadan ihbar ve kontrol (HİK) uçağı, Polonya semalarında görev yapacak. Konya 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan havalanacak uçak, Polonya'ya gidecek. Hava sahasının güvenliğine yönelik kontrol görevini gerçekleştirecek HİK uçağı, havada yakıt ikmali de yapacak. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı uçak, NATO, Fransa ve İngiltere'ye ait AWACS uçaklarıyla koordineli gerçekleştirilecek görevin ardından, üssüne dönecek...