Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Cuma günü Suriye ile İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri arasındaki uzun süredir devam eden barış gücü misyonunun süresini altı ay daha uzattı ve bölgedeki askeri faaliyetlerin tansiyonu artırabileceği endişesini dile getirdi.

Bu ayın başlarında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirmeye yönelik bir muhalif saldırısının ardından, İsrail birlikleri 1973 Arap-İsrail savaşından sonra oluşturulan ve BM Ateşkesi Gözlem Gücü (UNDOF) tarafından devriye gezen askerden arındırılmış bölgeye girdi.

BM Güvenlik Konseyi, Suriye ve İsrail’in işgali altındaki Golan Tepeleri arasında uzun süredir devam eden barış gücü misyonunu altı ay daha uzattı ve bölgedeki askeri faaliyetlerin gerginlikleri artırabileceği konusunda endişelerini dile getirdi.

Bu ayın başlarında muhaliflerin hızlı saldırısının ardından Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın devrilmesinden sonra İsrail askerleri, 1973 Arap-İsrail Savaşı’ndan sonra oluşturulan ve BM Ateşkes Gözlem Gücü (UNDOF) tarafından devriye yapılan askerden arındırılmış bölgeye girdi.

İsrailli yetkililer, bu hareketi İsrail sınırlarının güvenliğini sağlamak için sınırlı ve geçici bir önlem olarak tanımlasa da, askerlerin ne zaman geri çekileceği konusunda bir bilgi vermedi.

Cuma günü kabul edilen kararda Güvenlik Konseyi, “her iki tarafın da 1974’te İsrail ve Suriye Arap Cumhuriyeti arasında imzalanan Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması’na uyması ve ateşkese titizlikle riayet etmesi gerektiğini” vurguladı.

Karar ayrıca, “ayrım bölgesinde herhangi bir aktör tarafından yürütülen devam eden askeri faaliyetlerin, İsrail ile Suriye Arap Cumhuriyeti arasındaki gerginlikleri artırma, iki ülke arasındaki ateşkesi tehlikeye atma ve yerel sivil nüfus ile sahadaki BM personeli için risk oluşturma potansiyeline sahip olmaya devam ettiği” endişesini dile getirdi.

İsrail ve Suriye'nin silahlı kuvvetleri, ateşkes düzenlemesi kapsamında 400 kilometrekarelik (155 mil karelik) "Ayrım Bölgesi" olarak adlandırılan askerden arındırılmış bölgeye giremez.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Perşembe günü yaptığı açıklamada, “Açıkça ifade edeyim: Ayrım Bölgesi’nde BM barış gücü dışında hiçbir askeri güç olmamalıdır – nokta” dedi. Ayrıca, İsrail'in Suriye'ye yönelik hava saldırılarının ülkenin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini belirterek “Bu saldırılar durmalı” ifadelerini kullandı.

Editör: Yusuf EMİNİ