Geçen yıl Türklerin Schengen vizesi başvurusu, bir önceki yıla göre yüzde 30 arttı. AB kaynakları, “Ret oranı açısından geçen yıldan bu yıla anlamlı bir değişiklik yok” açıklamasını yaparken, vize reddi problemine yönelik somut adımlar atılacağı ifade edildi. Vize prosedürlerinin basitleştirilmesi için çalışmalar yürütüldüğü konuşuluyor.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, başta iş insanları ve öğrencilere vize kolaylığı sağlanması için hem AB ülkelerinin yetkilileriyle bire bir görüşmeler yaptıklarını hem de Avrupa Birliği kurumlarıyla bu konuyu görüştüklerini açıkladı. Bu açıklamanın ardından vize başvuru süresinin kısaltılması için çalışmalara hız verildi.
Türkiye Gazetesi'ne konuşan üst düzey AB kaynakları, vize konusunda bazı prosedürlerin basitleştirilmesi için Brüksel düzeyinde çalışmalar yapıldığını belirtti.
Üye Devletler ve Brüksel Çalışma Başlattı
AB kaynakları, “Ret oranı açısından geçen yıldan bu yıla anlamlı bir değişiklik yok. Türk vatandaşlarına vize verilmemesi ve Schengen Bölgesine girişlerinin engellenmesi gibi bir politika kesinlikle uygulanmıyor. Çok yüksek bir talep var, teknik birtakım sorunlar bulunuyor. Biz de bunları her gün üzerinde çalışarak çözmeye çalışıyoruz. Hem üye devletler arasında hem de Brüksel düzeyinde, bazı prosedürlerin basitleştirilmesi yönünde çalışmalar var” dedi.
Başvurulara Daha Hızlı Cevap İçin Personel Artırıldı
Bazı büyükelçiliklerin, başvurulara daha hızlı cevap verebilmek için personel artırdığını ifade eden kaynaklar, “Bekleme süresinin azaltılması ve vize verme sürecinin daha kaliteli olabilmesi için herkes çaba sarf ediyor” dedi.
TIR ve kamyon şoförleri için yeterli ve hızlı bir şekilde vize alınamadığı yönünde şikayetler geldiğini belirten kaynaklar, TIR ve kamyonlar içerisinde Avrupa’ya geçen düzensiz göçmen sayısının arttığını, bu durumun yetkili mercileri daha tedbirli davranmaya ittiğini söyledi.
Vize Ret Oranı Önceki Yıla Yakın
Geçen yıl Türk vatandaşlarının Schengen vizesi başvurusu, bir önceki yıla göre yüzde 30 arttı. Kaynaklar, geçen yılki başvuruların ret oranının da bir önceki yıla yakın olduğuna dikkat çekti. Türk vatandaşlarına verilen çok girişli vizelerde dünyadaki en yüksek sayıya ulaşıldığı vurgulanırken, daha uzun süreli ve çok girişli verilen vizelerin oranının yüzde 70 düzeyinde olduğu öğrenildi. Ayrıca geçen yıl Türkiye’de 1 milyondan fazla vize başvurusu yapıldığı kaydedildi.