Şanlıurfa 75. Yıl Ceylan Üretme İstasyonu'ndan alınan ve nesli tükenme tehlikesi altında olan 'gazella gazella' türü 30 ceylan, Şırnak'ın Silopi ilçesindeki Cudi Dağı'nda doğaya bırakıldı. Bu ceylanların bir kısmına GPS takıldı ve kapıların açılmasıyla hızla dağa doğru yol aldılar.
AMAÇ CEYLAN POPÜLASYONUNU ARTIRMAK
Ceylan popülasyonunu artırmak için çalışmalar yürüttüklerini belirten Şırnak Valisi Birol Ekici, insanların doğayı dengeli kullanmadığı için hayvan popülasyonlarının zarar gördüğünü ifade etti.
VALİ EKİCİ: CUDİ'DE BİRÇOK CANLI TÜRÜ BULUNUYOR
Vali Ekici "Bu coğrafyada bizim bildiğimiz ve bilmediğimiz koruma altındaki hayvanlar yaşıyor. Cudi'de birçok canlı türü bulunuyor. 40 yıl önce dedelerimizin birlikte yaşadığı hayvanları tekrar bu coğrafyaya yerleştiriyoruz. Hayvanlarımıza uzun ömürler ve sağlıklı yaşamlar diliyorum." dedi.
SAYI 454'E ULAŞTI
Şanlıurfa Doğa Koruma 3. Bölge Müdürü Hakan Mumcuoğlu, Şanlıurfa ceylanlarının, 2006 yılında 86 bireyle Kızılkuyu Üretme İstasyonu'nda üretilmeye başlandığını ve bu sayının 454'e ulaştığını söyledi.
"KÖYLÜLERİMİZ DAHA ÖNCE BIRAKILAN CEYLANLARA SAHİP ÇIKTI"
Hakan Mumcuoğlu, "Son yılın 175 doğumu ile birlikte istasyonda yeterli sayıya ulaştık ve nakletme ihtiyacı doğdu. 2020'de 50, 2021'de 40 ve şimdi de 30 ceylanı doğaya salıyoruz. Köylülerimiz daha önce bırakılan ceylanlara sahip çıktı ve ceylanlar bu araziye adapte oldu. Salacağımız ceylanlardan erkek olan 3'üne takip cihazı taktık. Bu hayvanlar ne kadar yol alıyor, nereleri dolaşıyor gibi verileri elde edeceğiz ve haritalarını çıkaracağız. Bu veriler bilimsel çalışmalarda kullanılacak" ifadelerini kullandı.