Gıda ürünlerinde "taklit" veya "tağşiş," ürünün içeriğine başka maddeler katılması ya da ürünün orijinaline benzemeyen malzemelerle üretilmesi anlamına gelir. Et ürünlerinde yapılan taklit ve tağşiş, sağlığı tehdit eden en önemli konular arasında yer alır. Sahte et veya kıyma tüketimi, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceği için güvenilir gıda tüketimi adına dikkat edilmesi gereken birçok unsur vardır.

Sahte Et ve Sahte Kıyma Nasıl Anlaşılır?

Etin kalitesini anlamak ve sahte olup olmadığını kontrol etmek için bazı ipuçları şunlardır:

Renk ve Doku: Gerçek kırmızı etin rengi doğal bir kırmızı tonundadır, parlak ya da çok koyu kırmızı olan etler katkı maddesi içeriyor olabilir. Doku olarak doğal bir kıvama sahip olmalı, aşırı yapışkan ya da çok yumuşak olmamalıdır.

Koku: Taze etin kokusu hafif ve kendine özgüdür. Kimyasal ya da asidik bir koku duyuyorsanız, bu durum ürünün sahte veya bozulmuş olabileceğini işaret edebilir.

Yağ Oranı ve Dağılımı: Gerçek kıymada yağ homojen şekilde dağılmış olmalıdır. Tek bir bölgede toplanmış ya da anormal bir yağ oranına sahipse kıyma, sağlıksız içeriklerle karıştırılmış olabilir.

Fiyat Karşılaştırması: Piyasa fiyatının çok altında satılan et veya kıymalar, çoğunlukla katkı maddeleri içeren ve sağlıksız bileşenlerle üretilmiş ürünlerdir.

Et Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Sağlıklı et tüketimi için güvenilir markalardan alışveriş yapmaya özen gösterin. Ürünün üzerinde Tarım ve Orman Bakanlığı onayının bulunmasına, etiket bilgilerinin tam ve doğru olmasına dikkat edin. Kasaplardan et alırken, etin doğal görünümüne ve kokusuna dikkat ederek taze et satın alabilirsiniz.

Kaliteli et tüketimi, sağlığınızı korumanın yanı sıra doğal bir beslenme için de önemlidir. Taklit ve tağşiş edilmiş gıda ürünlerinden korunmak için yukarıdaki ipuçlarını dikkate alarak sağlıklı et seçimleri yapabilirsiniz.

Sahte et markaları | Hileli sahte kıyma markaları

Hangi et markaları hileli?

POZCU KASABI-HALİT CEYLAN   -             DANA/KUZU KIYMA

İSTANBUL ET VE ŞARKÜTERİ-HALİDE TAHTA       -             DANA/KUZU KIYMA

HEKİME KURBAN - KRAL ET        -             KIYMA (KIRMIZI ET)

ATILGAN ET-ATILGAN BENNEYİM            -             DANA KIYMA

ÖZMEN KASABI-MEHMET ALİ ÖZMEN   -             ÇİĞ DANA ETİ

MARİFET RESTAURANT GIDA TİCARET SANAYİ LİMİTED ŞİRKETİ-SULTAN ET        -              KUZU KUŞBAŞI

AL TAVUK VE ET ÜRÜNLERİ GIDA İNŞAAT DIŞ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ-ET TAVUK TANZİM              -             ÇİĞ DANA KÖFTELİK KIYMA

ÇATAL RESTAURANT (BİR TAT KONYA MUTFAĞI) - AHMET ÇATAL           -              KIYMA

ÇATAL RESTAURANT (BİR TAT KONYA MUTFAĞI) - AHMET ÇATAL           -              BIÇAKARASI İÇ HARCI-DANA ETİ

ALTIN KASAP-NEVZAT ÖKSÜZOĞLU        -             DANA PARÇA ET

ANT IŞIKLAR KASABI-UFUK İNGEÇ (ŞİRİNYALI)    -             KUŞBAŞILIK-KIYMALIK KUZU ETİ

ANTAKYA PEYNİRCİLİK- ZÜHEYİR ERYILMAZ       -             DANA-KUZU KARIŞIK KIYMA

ANTALYA ET TANZİM SATIŞ-BERİVAN DEMİR     -             DANA KUZU KARIŞIMI KÖFTELİK KIYMA

DÖRTYOL KASABI-HALİL GENÇEL             -             KIRMIZI PARÇA ET

GÖKHAN TEZEL-MİR PLUS CAFE              -             DANA KIYMALI İÇ HARÇ (PİŞMİŞ)

HACI ŞAHİN-MEŞHUR SARIYER BÖREKÇİSİ          -             PİŞMİŞ DANA KIYMALI İÇ HARÇ

HATAY ANTAKYA PEYNİRCİLİK- FIRAT ERYILMAZ              -             KUZU KIYMA

HİLAL ET-NURETTİN ÜZÜL           -             ÇİĞ KIYMA (KOYUN ETİ)

KUTAY PASTANESİ         -             KIYMALI BÖREK PİŞMİŞ İÇ HARCI

TAB GIDA SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ-KAYSERİ FORUM ARBY'S           -              PİŞMİŞ DANA ETİ (ROAST BEEF)

Kaynak: Haber Merkezi