Michigan Üniversitesi araştırmacıları, güvenlik ve sağlık başta olmak üzere pek çok alanda kullanılan X-ray yerine kullanılabilecek yeni bir keşfe imza attı. Gözle görülmeyen X ışınlarından farklı olarak görünür bir ışın kaynağıyla çalışan yeni bulgu, günümüzdeki kullanılanlardan çok daha hızlı ve basit işliyor. Üstelik yoğurt ve cam sayesinde. X ray teknolojisi, tıpta özellikte röntgen cihazlarında kullanılmasıyla biliniyor. Kemik gibi yoğun yapılarda net görüntü verse de daha yumuşak dokularda, organların ve tümörlerin görüntülenmesinde başarılı olamıyordu zira ışınlar kemiklerden yansıtılıyorken diğer dokularda bir nevi emiliyordu.
NEDEN YOĞURT VE CAM?
Araştırmacılara göre ışık demeti parlamayı yoğurt ve ezilmiş cam yoluyla yapabiliyor. Bu iki maddenin seçilme nedeni ise ışını güçlü bir şekilde dağıtmaları ve deri için iyi bir örnek olması. Yapılan sunumda söz konusu ışınlarla MICHIGAN yazan araştırmacılar tek seferde maddeyi kolaylıkla tarayabildiklerini ve pek çok noktadan iç tarafa odaklanabildiklerini gösterdi.
TEKNOLOJİ NASIL ÇALIŞIYOR?
Buzlu cam üzerinden gönderilen lazer bir taraftan, belirli bir açıyla giriş yapıyor ve sonrasında pek çok noktadan farklı yönlere çıkış yapıyor. Bir dizi aynayla şablonlar birleştirildiğinde ışın düzenleyiciler tersini de gerçekleştirebiliyor. Birçok noktadan, birçok açıyla ışını yüzeye gönderiyor ve böylelikle ışınlar maddenin diğer yüzündeki bir noktada birleşiyor. Yoğurt örneğinde haritanın oluşturulması için gereken süre çok kısıtlı, sadece birkaç dakika ama ekip buna rağmen 157 atışta MICHIGAN yazmayı başarmış.