Büyük Okyanus'un güneybatısında, küresel ortalamanın üzerinde bir hızla deniz seviyesi yükseliyor. Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından yapılan uyarıya göre, bu durum ada ülkelerini risk altına sokuyor.

Örgütün yayımladığı raporda, Büyük Okyanus'un güneybatısında su seviyesinin yılda ortalama 4 milimetre arttığına vurgu yapıldı. Bu artışın küresel ortalamanın üzerinde olduğu belirtildi.

Bu durum, Tuvalu ve Solomon Adaları gibi deniz seviyesinin düşük olduğu ada ülkelerini tehlikeye sokuyor. Bu ülkelerde yaşanabilir alanların ve tarım sahalarının giderek deniz altında kalma riski taşıdığı ifade ediliyor.

Raporlar ayrıca, bir diğer ciddi sorunun okyanus suyunun ısınması olduğunu ortaya koyuyor. Özellikle Avustralya'nın kuzeydoğusu ve Papua Yeni Gine'nin güneyindeki deniz canlılarının yaşamının bu nedenle tehlikede olduğuna dikkat çekiliyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü yetkilileri, El Nino'nun etkisine de dikkat çekiyor. Sene sonuna kadar süreceği öngörülen El Nino'nun, güneydoğu Pasifik bölgesinde sıcak hava dalgaları ve şiddetli fırtınalara neden olacağı öne sürülüyor.

2016 yılında yaşanmış ve şu an geri dönen doğa olayı El Nino, okyanus yüzey sıcaklıklarının artmasına yol açıyor.