İş göremezlik raporu, Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı bir çalışanın iş kazası, meslek hastalığı, genel sağlık sorunlarından dolayı çalışamadığı günlerde, yetkili hekim ya da sağlık kurulu tarafından verilen rapordur. Peki "Rapor alınca maaş kesintisi olur mu? Rapor parası ne zaman yatar?" İşte bu konuda araştırılan soruların yanıtları...


RAPOR PARASI ALINCA MAAŞ KESİNTİSİ OLUR MU?


İş göremezlik süresi bir sağlık kurumundan alınan raporda uzman doktor veyahut heyet tarafından belirtilen istirahat süresidir ve işvereniniz raporlu olduğunuz gün sayısı kadar maaşınızdan kesinti meydana gelir. Bu durumda da rapor parası alınınca maaş kesintisinin olup olmayacağı sorusu her çalışanın aklını kurcalamaktadır. Bu durum raporunun süresine göre değişmektedir. Çalışanın 1 günlük rapor nedeniyle maaşında kesinti yapılmaz. İki güne kadarki süreyi işveren karşılar.


1 GÜNLÜK RAPOR PARASI YATAR MI, YATMAZ MI?


İş kazaları ile meslek hastalığı dışında 1 günlük rapor parası SGK geçici iş göremezlik ödeneği kapsamında değildir. SGK, İki günden fazla olan raporlarda sigortalı çalışana ödeme yapmaktadır. 


RAPOR PARASI NE ZAMAN YATAR?


Rapor parasının tam olarak ne zaman yatırıldığına dair net bir bilgi bulunmamaktadır. İşverenin raporu SGK’ya bildirmesinden sonra ücretin çalışana ödenmesinin ortalama on beş günü bulabileceği tahmin edilir. Ama kesinleşen ödenekler çalışanın hesabına mutlaka yatırılırken Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) anlaşmalı olduğu bankalardan herhangi birinin şubesinden çekebilme imkanı da verilmektedir.

RAPOR PARASI HANGİ DURUMLARDA ÖDENMEZ?


Alınan her iş göremezlik raporuna SGK ödemede bulunmayabilir. Belirli şartları yerine getiren personelin şu durumlarda rapor parası yatmayabilir. İşte detaylar;
- Personel eğer sigortalı çalışmıyorsa, SGK’ya bağlı bir iş yeri olmaması halinde
- Rapor süresinin iki günden kısa olması halinde
- Rapor alınan tarihten öncesinde en az 90 gün primin olmaması halinde, 
- Doktor raporunun geçersiz olması ya da eksik bilgiler içermesi halinde ödeme yapılmayabilir. 

RAPOR PARASI NASIL HESAPLANIR?


Rapor parasının miktarı, 5510 sayılı Kanuna göre sigortalının günlük kazancı esas alınarak belirlenmektedir. Günlük kazancın nasıl hesaplanacağı Kanunun 17.maddesinde detaylı olarak açıklanmıştır.
Verilen bilgiye göre, günlük kazanç; iş kazasının veya doğumun gerçekleştiği tarihten, meslek hastalığı veya hastalık durumlarında ise iş göremezliğin başladığı tarihten önceki, 12 aydaki, son 3 ay içinde hesaplanacak prime esas kazançlar toplamının, bu kazançlara esas prim ödeme gün sayısına bölünmesi suretiyle hesaplanır.

Kaynak: Derya Sarıtepeci