Komşu Yunanistan'da büyük paniğe neden olan Ege Denizi'ndeki deprem fırtınası aralıksız devam ederken deprem uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş, beklenen büyük İstanbul depremi hakkında açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Bektaş sosyal medyada yaptığı açıklamada, "İstanbul'da büyük deprem çok zor" dedi.
Marmara Bölgesi'ni etkileyecek olası büyük İstanbul depremi son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer almaya devam ederken deprem uzmanlardan da konu ile ilgili olarak peş peşe açıklamalar gelmeye devam ediyor.
EGE'DE TEDİRGİN EDEN DEPREM FIRTINASI
Ege Denizi'nde haftalar önce başlayan deprem fırtınası aralıksız devam ediyor. Depremlerin sayısı 2 bini geçerken Prof. Dr. Osman Bektaş dikkatleri İstanbul'a çekti.
OSMAN BEKTAŞ’TAN DİKKAT ÇEKEN ÇIKIŞ
Pek çok uzman konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada yaşanacak büyük depremde çok fazla can kaybı olacağını kaydederken, ‘Eli kulağında' denilen depremle ilgili çok önemli bir açıklama da Prof. Dr. Osman Bektaş’tan geldi. Prof. Dr. Bektaş fay sürüklenmesine dikkat çekerek "İstanbul'da büyük deprem çok zor" dedi.
"DEPREM TEHLİKESİ AZALDI"
Sosyal medya hesabından yaptığı İstanbul depremi açıklamasıyla dikkat çeken Bektaş şunları söyledi, "İstanbul'un doğusunda, Adalar Fay segmentinde gelişen 1509 ve 1766 depremlerinin tahmini büyüklüğü M 6,8-7,2 dir (Ambraseys,2000). 1963 Adalar depremi M 6,3 olduğuna göre bu segmentin deprem tehlikesi oldukça azalmıştır.
"MARMARA'DA FAY SÜRÜKLENMESİ YAŞANDI"
İstanbul'un batısında son 500 yılda büyük deprem yaşanmamış olması güncel fay sürüklenmesi (creep) ile desteklenmiştir. Marmara'da 500 yıllık tarihsel peryodun en aktif dönemi batıdan doğuya göçeden ve 6 adet M>7 depremini üreten 20. yüzyıldır. Büyük depremler arası sakinlik dönemleri ise 89-163 yıldır."
İSTANBULDA BÜYÜK DEPREM ÇOK ZOR
— Prof. Dr. Osman Bektaş (@profobektas) February 14, 2025
İstanbulun doğusunda, Adalar Fay segmentinde gelişen 1509 ve 1766 depremlerinin tahmini büyüklüğü M 6,8-7,2 dir (Ambraseys,2000). 1963 Adalar depremi M 6,3 olduğuna göre bu segmentin deprem tehlikesi oldukça azalmıştır.
İstanbulun batısında son pic.twitter.com/rLK1RHehTo
7.6’LIK İZMİT DEPREMİNİN NEDEN İSTANBUL’A DOĞRU DEVAM ETMEDİ?
Prof. Dr. Osman Bektaş resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda 7.6’lık İzmit depreminin neden İstanbul’a doğru devam etmediğini sosyal medya hesabı üzerinden açıkladı.
Prof. Dr. Osman Bektaş paylaşımında, “ Kuzey Anadolu Fayı tek taraflı ve aynı tür bir gerilmeyle kırılmıyor. İki taraflı kırılıyor. Doğusu basınç gerilmesi altında dar bir zonda Erzincandan batıya doğru kırılıyor. Batısı çekme gerilmesiyle geniş bir zonda doğuya doğru kırılıyor.” İfadelerini kullandı.