Pirinç pilavı, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Hem besleyici özellikleri hem de lezzetli tadıyla sofraların vazgeçilmez bir parçasıdır. Ancak, pirinç pilavının mükemmel bir şekilde pişirilmesi ve sunulması için bazı püf noktaları bulunmaktadır. İşte bu noktalardan biri de pirinç pilavını parlatan yöntemdir.
LİMON SUYU MUCİZESİNDEN YARARLANIN
Pirinç pilavını parlatmanın en etkili yolu, pilavın pişirilme aşamasında limon suyu kullanmaktır. Birçok deneyimli aşçı, pirinç pilavını yaparken pilavın üzerine 4-5 damla limon suyu sıkmayı tercih etmektedir. Limon suyunun asidik yapısı sayesinde pirinç taneleri parıldar ve daha göz alıcı bir görünüme sahip olur.
PİRİNÇ PİLAVI TARİFİ
Malzemeler:
- 2 su bardağı pirinç
- 2,5 su bardağı sıcak su
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- Tuz
- Pirinçleri ıslatmak için; pirinçlerin üzerini geçecek kadar ılık su, tuz
Yapılışı:
1. Pirinci bol su ile yıkayın. Uygun bir kaba alarak üzerini geçecek kadar ılık su ekleyin. Biraz da tuz ilave edip karıştırın ve 15-20 dakika bekletin. Daha sonra yıkayarak suyunu süzün. Nişastası gidene kadar yıkıyoruz. Çıkan suyun berrak olması gerekiyor.
2. Tencerede tereyağını eritip suyu süzülmüş pirinci ekleyin ve 4-5 dakika kadar kavurun. Pirinçlerin yeteri kadar kavrulduğunu pirinler tane tane dökülmeye başladığında anlayabilirsiniz.
3. Pirinçler kavrulduktan sonra sıcak su veya sıcak et suyunu ekleyelim. İsterseniz yarım tavuk suyu yarım sıcak su kullanabilirsiniz. Tavuk suyunuz yağlı ise bu şekilde su ile karıştırmanızı tavsiye ederim ancak yağlı değilse tamamı tavuk suyu ile çok daha lezzetli olacaktır. Son olarak tuzu ekleyin.
4. Pilavı kapağı kapalı bir şekilde önce yüksek ateşte pişmeye bırakalım. Üzeri göz göz olduğunda yani üzerindeki suyu çekip pilavın üzerinde nokta nokta delikler oluştuğunda kısık ateşe alalım. Pirinçler yumuşayıp suyu tamamen çekene kadar pişirelim.
5. Pişen pilavı ocaktan aldıktan sonra üzerine havlu peçete sererek kapağını tekrar kapatalım. Pilavı 10-15 dk. dinlendirelim. Daha sonra tahta kaşık ile karıştırarak servis yapabilirsiniz.