Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği (TİGAD) Genel Başkanı Okan Geçgel, geçtiğimiz günlerde Konak Belediyesi’nin sanatçı Şevval Sam’a 5.3 milyon lira ödeme yapacağına dair bir belgenin ortaya çıkması üzerine bir basın açıklaması yaptı.
Geçgel, tasarruf tedbirleri kapsamında basın kuruluşlarının ödeneklerini kesen belediyelerin, söz konusu konserler olduğu zaman israfın sınırlarını zorlamalarının çifte standartlı bir uygulama olduğunu vurguladı.
Ne olmuştu?
Geçtiğimiz günlerde İzmir Konak Belediyesi, 29 Ekim kutlamaları kapsamında sanatçı Şevval Sam ile anlaşmıştı. Konser bedeli olarak Şevval Sam’a 5.3 milyon TL ödeme yapılacağı ortaya çıkmıştı. Bu durum AK Parti Konak İlçe Başkanı Mehmet Sait Başdaş’ın büyük tepkisini çekmiş ve bu durum basında geniş yer bulmuştu. Sosyal medyada halkın da tepki gösterdiği olay, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik kriz ortamında büyük bir israf olarak değerlendirilmişti.
Konuyla ilgili açıklama yapan TİGAD Başkanı Okan Geçgel; “Bu skandal, belediyelerin nasıl halkın parasını pervasızca harcadıklarını gözler önüne sermektedir” dedi.
Okan Geçgel: “Bu çifte standart yerel medyayı susturmak için yapılıyor”
Okan Geçgel, tasarruf tedbirleri genelgesi adı altında, basına verilen sınırlı ilan ve gazete-dergi aboneliklerini iptal eden belediyelerin, bağımsız ve tarafsız basına yönelik tasarruf tedbirlerini harfiyen uyguladığını ama konu sanatçılara ve festivallere gelince milyonlarca lira akıtıyor olmalarını akıl almaz bir durum olarak değerlendirdi.
Bunun çifte standartlı bir uygulama olduğunun altını çizen Geçgel, yapılan bu haksızlığın, tasarruf maskesi altında yerel medyayı susturma ve halkın haber alma hakkını engelleme hamlesi olduğunu dile getirdi.
Okan Geçgel ayrıca şu ifadeleri kullandı:
“Sanatçı Şevval Sam’a 5.3 milyon TL gibi astronomik bir rakam ödenmesi, halkın parasının nasıl çarçur edildiğinin en açık belgesidir. Bu belge basına sızdıktan sonra, Şevval Sam’ın son günlerdeki olayları öne sürerek konseri iptal ettiğini açıklaması, yapılan sözleşmeyi hükümsüz kılmamaktadır. Bu sözleşme yapılmış ve bu rakamın ödeneceği vaat edilmiştir. Bu durumun izahı mümkün değildir.
Basına gelince sıkı sıkıya tasarruf tedbirlerini uygulayan belediyelerin, sanatçılara oluk oluk para akıtmaları ve kendi siyasi görüşlerine yakın sanatçıları tercih etmeleri, devletin parasının peşkeş çekildiğini açıkça göstermektedir. Bu durum, halkın parasının ideolojik amaçlarla kullanılmasının ve kamu kaynaklarının israfının somut bir örneğidir.
Aylardır feryat ediyorum: Basını tasarruf tedbirlerinin dışında bırakın! Verilen sınırlı ilanlardan tasarruf yapılmaz. Bu tasarrufun kimseye fayda getirmeyeceğini defalarca belirttim ve bugün haklı olduğumun belgesi karşımızdadır.
Tekrar hem Sayın Cumhurbaşkanımıza hem Hazine ve Maliye Bakanımıza sesleniyorum: Anadolu medyasını, yani yerel medyayı idam sehpasına gönderen, dar ağacında sallanmasını sağlayan tasarruf tedbirlerinden basını kapsam dışı bırakın. Bu uygulamalar, halkın doğru ve tarafsız haber alma hakkını engellemekte ve yerel basını susturarak, medyayı yabancı güçlerin etkisine açık hale getirmektedir. Bu durum, ülkemizin bağımsızlığı ve demokrasimiz için büyük bir tehdit oluşturmaktadır.
Lütfen tasarruf tedbirlerini tekrar gözden geçirin ve yerel basına gereken desteği verin. Halkın haber alma hakkını, demokrasinin temel taşını koruyun!”